Subota, 22 Juna

U odluci Schmidta je preciziran rok do kada sjednica za potvrđivanje Vlade FBiH treba biti održana, šta ako zasjedanje potraje?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Današnje zasjedanje Predstavničkog doma Parlamenta FBiH na samom početku su obilježile dvije pauze, ponovno brojanje glasova tokom izglasavanja dnevnog reda te prekidanje mandatara dok je podnosio ekspoze. Šta ako sjednica potraje do ponoći?

Piše: Nermina Šunj Kušljugić

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine je toku, a na dnevnom redu je imenovanje Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i aktuelni prijedlog sastava predsjednice Federacije BiH Lidije Bradare.

Današnje zasjedanje Predstavničkog doma obilježile su dvije pauze na samom početku sjednice. Potom je zastupnik DF-a Mahir Mešalić izrazio sumnju u brojanje glasova za dnevni red, te je brojanje ponovljeno. Također je mandatar za premijera Nermin Nikšić (SDP), bio prekidan tokom podnošenja ekspozea.

Sat vremena je danas izgubljeno prije nego su zastupnici uopće počeli s radom.

U odluci visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta o deblokadi vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine, zbog čega je sjednica Parlamenta i zakazana sa jedinom tačkom dnevnog reda, u Članu 2 je precizirano da se „Vlada Federacije bira nakon što je njeno imenovanje potvrđeno većinom glasova Zastupničkog doma Federacije BiH u skladu sa članom IV,B,5 stav (1) Ustava Federacije“.

Također je preciziran datum do kojeg treba da bude sazvana sjednica na kojoj će Vlada biti izglasana.

„Predsjedavajući Predstavničkog doma sazvat će hitnu sjednicu koja će se održati najkasnije do 28. aprila 2023. godine. Jedina tačka dnevnog reda ove sjednice biće potvrđivanje imenovane Vlade“.

S obzirom na to da je rok za održavanje sjednice sastavni dio odluke visokog predstavnika, postavlja se pitanje šta dalje ukoliko taj rok ne bude ispoštovan. Teoretski je moguće da sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH potraje do ponoći. Odlukom Schmidta kaže se “najkasnije do 28. aprila” i nije predviđena mogućnost da rok bude prekršen, pa tako nije predviđena ni alternativa ukoliko nova Vlada FBiH ne bude potvrđena do ponoći.

Megafon.ba  

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.