Utorak, 21 Maja

U Komemorativnom centru Tuzla identificirane dvije žrtve bošnjačke nacionalnosti ubijene 92. i 95. godine

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

Dvije žrtve proteklog rata identificirane su u Komemorativnom centru Tuzla. Radi se o žrtvama bošnjačke nacionalnosti koje su na području Srebrenice i Zvornika ubijene tokom 1992. i 1995. godine.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Emza Fazlić kazala je Feni da je identitet ovih žrtava najprije dobiven DNK metodom da bi potom porodice ove dvije žrtve prihvatile dobiveni identitet i potpisale zapisnik o identifikaciji.

Identifikovan je Sakib (Ragiba) Harbaš, rođen 1975. godine u mjestu Brezovice kod Srebrenice. On je imao 20 godina kada je ubijen u ljeto 1995. godine u genocidu počinjenom u Srebrenici.

Njegovi posmrtni ostaci su pronađeni 22 godine kasnije. Tačnije, posmrtni ostaci Harbaša su ekshumirani 2017. godine na lokalitetu Kameničko brdo u Bratuncu, a nalazile su se na površini terena, navela je Fazlić.

Nakon ekshumacije je uslijedila DNK identifikacija, te je porodica Harbaša i zvanično potvrdila identitet dobiven DNK metodom.

Identifikovan je i Džemal (Idriza) Manjić, rođen 1962. godine u Gornjoj Kamenici kod Zvornika. On je nestao u augustu 1992. godine na lokalitetu Pelemiša u Šekovićima.

Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su 2004. godine prilikom ekshumacije posmrtnih ostataka iz masovne grobnice na lokalitetu Pelemiši.

(Preporod.info)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.