Subota, 22 Juna

U Hrvatskoj jagma za prijave na javnu aukciju za 5G mrežu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Dodjela dozvola moguća do kraja augusta, a s obzirom na početne cijene za frekvencijske pojase, očekuje se prihod od najmanje 300 miliona kuna.

Autor: Megafon.ba

Hrvatskoj regulatornoj agenciji za mrežne djelatnosti (HAKOM) stiglo je devet zahtjeva tvrtki HT, A1, Telemach, EOLO S.P.A., BeeIN, Digicom, Eco Net, Markoja i Terrakom, za sudjelovanje u postupku javne aukcije za 5G frekvencije, koja počinje 12. jula, saznaje HINA iz HAKOM-a, prenosi Indikator.ba.

Broj prijava za aukciju veći od očekivanih

„S obzirom na iskazane interese u fazi priprema za dražbu, broj prijava za sudjelovanjem u javnoj aukciji je nešto veći od naših očekivanja“, kažu na upit Hine iz HAKOM-a, podsjećajući da su zainteresirani za tu aukciju prijave trebali dostaviti do 11. juna, a sam postupak nadmetanja za 5G frekvencije, frekvencijske pojaseve 700 i 3600 MHz te 26 GHz, počinje 12. jula 2021. godine.

Prema HAKOM-u, za frekvencijski pojas 700 MHz sve potrebne uvjete za sudjelovanje u postupku javne aukcije na nacionalnom nivou ispunili su A1 Hrvatska, Hrvatski Telekom (HT) i Telemach Hrvatska, a ta tri telekoma ispunili su i sve uvjete za aukciju za frekvencijski pojas 3600 MHz.

Za frekvencijski pojas 26 GHz sve potrebne uvjete za sudjelovanje u postupku javne aukcije na nacionalnom nivou ispunili su također ta tri najjača telekoma u Hrvatskoj, kao i još tvrtka EOLO S.P.A.

Potrebne uvjete pak za dražbu na regionalnom/županijskom nivou za frekvencijski pojas 3600 MHz ispunile su tvrtke BeeIN, Digicom, Eco Net, EOLO S.P.A., Markoja i Terrakom.

HAKOM je postupak javne aukcije za 5G frekvencije počeo 27. maja, uz rokove do 11. juna za primanje zahtjeva, zatim 12. jula počinje aukcija.

Dodjela dozvola moguća je do kraja augusta, a s obzirom na početne cijene za frekvencijske pojase, očekuje se prihod od najmanje 300 miliona kuna.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.