Četvrtak, 13 Juna

U Federaciji dostupne vakcine Moderna donirane iz Hrvatske

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

U Federaciji Bosne i Hecegovine je od ponedjeljka, 1. novembra 2021. godine dostupno 43.180 doza vakcina proizvođača Moderna, saopćeno je iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH (ZZJZ FBiH).

Ove su vakcine Zavodu stigle 25.10.2021. kao donacija Republike Hrvatske. Vakcine su dobile pozitivan nalaz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Djelotvorne kao Pfizer

Na teren će biti poslano 15.000 doza, a Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH će čuvati drugu dozu vakcina za sve one koji se odluče vakcinisati.

Iz Zavoda napominju da je vakcina Moderna, kao i Pfizer BioNTech, mRNA vakcina utemeljena na istom načinu djelovanja i sa jednako visokom učinkovitošću. Preporučeni period za revakcinaciju je 4 sedmice.

Do sada su stanovništvu BiH na raspolaganju bile vakcine protiv COVID-19 proizvođača AstraZeneca (Vaxzevria), Pfizer (Comirnaty), Gamaleya (Sputnik V), Sinovac (CoronaVac) i Sinopharm, a od ponedjeljka se mogu vakcinisati i vakcinom proizvođača Moderna (Spikevax).

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH je, zaključno s 25.10.2021. godine zaprimio 1.759.094 doze cjepiva protiv COVID-19, a 1. 111. 094 doze cjepiva distribuirao kantonalnim zavodima za javno zdravstvo.

S obzirom na epidemiološku situaciju koja je i dalje nepovoljna, kao i na činjenicu da su u Federaciji BiH na raspolaganju sve vrste cjepiva protiv COVID-19, apeliramo na stanovništvo da se odazovu cijepljenju ovim ili drugim dostupnim cjepivima protiv COVID-19, jer jedino se tako možemo zaštititi od teških oblika bolesti i smrtnih ishoda, saopćeno je iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.