Nedjelja, 21 Aprila

U Domu naroda Parlamenta FBiH usvojena Izjava kojom se oštro osuđuje ruska agresija na Ukrajinu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: M.T.

Delegati Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine su se tokom današnjeg nastavka zasjedanja očitovali i o stanju u Ukrajini nakon agresije Rusije na ovu zemlju.

Na prijedlog Kolegija Doma naroda, jednoglasno je usvojena Izjava u kojoj se najoštrije osuđuje agresija Ruske Federacije na Ukrajinu kao neovisnu i suverenu državu.

ODGOĐENO GLASANJE O ZABRANI KONZUMACIJE DUHANA U JAVNOM PROSTORU

U tekstu Izjave, Dom naroda je dao punu podršku državnim institucijama kada je riječ o usklađivanju vanjske politike Bosne i Hercegovine s vanjskom politikom Europske unije u odnosu na agresiju. Izražena je i puna spremnost pomoći izbjeglicama iz Ukrajine koje se odluče boraviti u Federaciji BiH.

Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine je tokom današnjeg nastavka zasjedanja usvojio nekoliko zakonskih rješenja. Između ostalog, prihvaćen je Prijedlog zakona o slobodnim zonama kao i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednim savjetodavnim službama. U formi nacrta, podršku zastupnika dobio je zakon o rudarstvu Federacije BiH.

Nakon višesatne rasprave, za iduću je sjednicu odgođeno izjašnjenje o Prijedlogu zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje.

Delegat Ljubinka Atanasijević je tokom rasprave kazala da je među školskom djecom povećana konzumacija duhanskih proizvoda, čak 13,8% djece koristi duhanske prizvode, dok 55% djece redovno udiše duhanski dim, dok dim nargile iznosi 16,1%, te je pozvala delegate da glasaju za uvođenje navedenog zakona.

Delegat Zdenka Džambas je u svom obraćanju kazala da ne želi komentarisati Zakon o zabrani upotrebe duhana, jer kako je naglasila Bosna i Hercegovina ima mnogo većih problema koje treba rješavati, a to nije spomenuti zakon. Također je navela da sve što se dešava trenutno u Bosni i Hercegovini je naopako.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.