Subota, 9 Decembra

U Centru za autizam u Tuzli privode kraju pripreme za prijem prvih korisnika

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Osoblje centara u Zagrebu i Osijeku sa dugogodišnjim iskustvom rada sa djecom s poteškoćama iz spektra autizma, educirat će osoblje Centra „Meho Sadiković“u Tuzli.

Autor: Samir Mujakić

Centar za autizam „Meho Sadiković“ u Tuzli još malo i otvara vrata korisnicima. Neophodne administrativne procedure nije moguće zaobići ni kada su djeca u pitanju pa se trenutno rukovodstvo Centra bavi uglavnom birokratskim poslovima i, prema riječima v.d. direktorice Emine Altumbabić, privode se kraju pripreme za konačan početak obavljanja primarne funkcije Centra.

POTREBNA DOKUMENTACIJA

Altumbabić za Megafon kaže da je uz nesebičnu pomoć članova UO Centra i veliko zalaganje Ministarstva za rad i socijalnu politiku u Vladi Tuzlanskog kantona, uspjela da završi svu potrebnu dokumentaciju.

Prostor za rad sa djecom u Centru za autizam u Tuzli (Foto: S.M./Megafon)

,,Završena je registracija Centra u nadležnom sudu, uvjerenje o registraciji poreznog obveznika i obavještenje o registraciji poreznog obveznika. Potom su izrađeni standardi i normativi rada Centra, vrlo važan dokument koji je usvojen na sjednici Vlade TK. Izrađen je i operativni finansijski plan Centra do kraja 2022. godine, ali i isti dokument za 2023. godinu. Načelno je i dogovorena prva edukacija budućih uposlenika Centra, u kojoj će između ostalih učestvovati i predstavnici Centra za autizam Zagreb, Hrvatska, koji je osnovan prije 40 godina, ali i predstavnici Centra za autizam Osijek. Još mnogo je sporednih poslova, brojnih sastanaka, razgovora, zagovaranja rješenja, ubjeđivanja predstavnika institucija”, navodi Emina Altumbabić.

Iako Centar još nije opremljen, nema uposlenike, pa ni  kancelarija v.d. direktora, zbog procedura te pitanja javnih nabavki, proces početka rada traje duže nego je bilo planirano.

,,Uporedo smo radili na postupcima javnih nabavki s ozirom na to da su sredstva koja su predviđena budžetom za rad ove ustanove raspoređena od oktobra ove godine. Mi nismo imali nikakva sredstva sve do oktobra ove godine kako bismo krenuli u postupak javne nabavke. Mi smo sve pripremili za postupak javne nabavke za opremanje centra. Pokrenute su javne nabavke za dio opreme, namještaja i vozilo koje će koristiti Centar.

Uporedo se radi na izradi dokumenata, pravila, pravilnika o radu i sistematizaciji radnih mjesta. Osim toga, kada se opremi i nabavi kacelarijski namještaj konačno bismo imali i službenu komunikaciju s roditeljima. To se odnosi prije svega na prijem prvih korisnika i izradu registra djece i osoba s autizmom s područja Tuzlanskog kantona, kako bi se mogli praviti planovi za razvoj Centra u predstojećim godinama”, kaže naša sagovornica.

Prostor za igru i rekreaciju u Centru za autizam u Tuzli (Foto: S.M./Megafon)

JU Centar za autizam “Meho Sadiković” Tuzla je prvi u BiH ovog tipa. Ovaj Centar u Tuzli trebao bi da postane primjer drugim ustanovama koje će morati biti otvorene u Bosni i Hercegovini. Republika. Hrvatska, primjera ardi, ima četiri centra za autizam.

,,Izuzetnu podršku i saradnju imamo sa Centrom za autizam Zagreb i Osijek. Vođeni njihovim pozitivnim i negativnim iskustvima mi ćemo nastojali da izvršimo nabavku opreme koja je od koristi.

Njihovi stručnjaci, također će vršiti i potrebnu edukaciju osoblja koje će raditi u Centru. Kapacitetom, veličinom i budućim kvalitetnim uposlenim kadrom u ovom Centru pokrenućemo i ostale u Bosni i Hercegovini na rad sa djecom i osobama sa autizmom. Želimo biti primjer ostalim ustanovama u Bosni i Hercegovini. Kada Centar dobije prvi namještaj i opremu, ali i prve uposlenike, što se također zbog procedura još nije dogodilo, svi roditelji i porodice djece će o tome biti pravovremeno informisani, kazala je Altumbabić.  

RODITELJI SE BORE ZA SVOJU DJECU

Roditelji i porodice djece i osoba sa poteškoćama u razvoju iz spektra autizma, za sada su prepušteni privatnim ustanovama ili sami na svoj način bore za djecu. Otvaranje JU ,,Centar za autizam ,,Meho Sadiković” Tuzla riješilo bi mnogo problema i pokazalo put za daljni rad ovakvih ustanova.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.