Ponedjeljak, 26 Februara

Tuzlanski mirovni aktivista Ramiz Berbić: Oduprimo se mržnji

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: N. Š. K.

Na Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma, poztnati tuzlanski mirovni aktivista Ramiz Berbić, na tuzlanskom Korzu priredio je još jedan performans, poslao poruku mira, nužnosti zaustavljanja ratova i ubijanja civila u svijetu.

„Danas sam na tuzlanskom Korzu stajao, kako bih uticao na svijest i um prolaznika, da se stane na kraj sa mržnjom, progonom, obespravljivanjem, gaženjem slabijih.

Poslao poruku o prestanku rata u Gazi i Izraelu, prestanku rata u Ukrajini, prestanku ubijanja nevinih civila.

U ratnim sukobima najviše stradaju civili a civili su svetinja.

Izreka ,,nikad više Kristalna noć” je postala jedna obična poruka jer je vidljivo iz dešavanja u društvu unazad 30 godina da su progon, ponižavanje, istrebljenje, neofašizam, jako izraženi.

Vrše se etnička čišćenja .

Probudimo um i svijest, probudimo ljubav i toleranciju , poštujmo dosljedno civilizaciju i oduprimo se mržnji.

Odgovornost je na nama.

Zaustavimo ratne sukobe .

Cijenimo život svakoga čovjeka!

,,Od 1992. godine mreža UNITED obilježava 9. studenoga kao Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma, te poziva međunarodnu zajednicu da stane na kraj mržnji. Svake godine stotine organizacija i neformalnih grupa u više od 45 zemalja aktivno sudjeluju u kampanjama s ciljem sprječavanju budućih djela genocida.

Sjećanje na holokaust prilika je za razvijanje dubljeg poštovanja prema žrtvama i preživjelima i njihovom djelovanju. Istovremeno može i formirati naš odgovor na stradanje suvremenih žrtava. Stavljanje žrtava i preživjelih u središte povijesnog istraživanja, učenja i sjećanja osvjetljava ljudskost današnjih žrtava zločina i utjecaj antisemitizma potaknutog dezinformacijama i iskrivljavanjem povijesti. Fokusiranje na humanost žrtava potiče nas da se prisjetimo i naše odgovornosti u borbi protiv govora mržnje, antisemitizma i predrasuda – da učinimo sve što možemo za spriječavanje genocida “.

Mirovni aktivista

Ramiz  Berbić

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.