Ponedjeljak, Maj 16

Tuzlak Amir Mehinović oglasnu tablu ispred radnje pretvorio u medij

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

U Tuzli, preko puta SKPC Mejdana, uz južnu magistralu pored Hemijske škole, Amir Mehinović sa suprugom prodaje polovnu odjeću. Pred ulazom u radnju postavio je drvenu oglasnu tablu na kojoj kredom ispisuje upečatljive poruke i po tome je već postao prepoznatljiv. Kaže da mu političari već nude novac da ih reklamira, a zamalo nije dobio batine od nepoznatih mladića kada je jedne večeri, na kraju radnog vremena, krenuo da skloni tablu u skladište. Jedini slučaj da mu je neko uništio natpis bio je kad je njegova unuka kriomice kredom švrljala po tabli.  

Piše: Nermina Šunj – Kušljugić

Prve poruke na tabli, priča za Megafon Amir Mehinović, ispisao je prije sedam godina, kada je pisao o voljenom klubu FK Slobodi. Kada je vidio koliko pažnje izazivaju njegove objave, a kako prati aktuelnosti u Bosni i Hercegovini i voli da bilježi svoje misli, odlučio je ispisivati poruke koje nose snažan pečat ljubavi prema Tuzli, Bosni i Hercegovini i svim njenim građanima.   

UNUKA ŠVRLJALA TEKST

Jedna od nedavno ispisanih poruka glasila je: „Dok je Tuzle bit će i BiH“.

Pisao je i o Bošku i Admiri, „Kad umire ko voli – Admira i Boško“, o mladom paru ubijenom u Sarajevu 1993. godine, koji su postali simbol neuništivog zajedništva u Bosni i Hercegovini.

Mehinović: Voli da čita, prati aktuelnosti u BiH i bilježi svoje misli koje kasnije pretoči u pisane poruke na oglasnoj tabli (Foto: N.Š.K./Megafon)

„Nedavno sam pročitao u medijima intervju sa fra Željkom Nikolićem koji je pohvalno govorio o Tuzli i pošto je to veliki čovjek, odlučio sam da ga citiram“.

Tako je nastala poruka ispisana ovih dana na Amirovoj tabli: „Uz ljude iz Tuzle možemo naučiti šta znači biti dobar čovjek. Hvala. Bravo Tuzla“.  

„Reakcije na moje poruke su vrlo pozitivne, dolazi narod da me slika. Najviše me jelde cure slikaju“, kaže Amir kroz smijeh dok dok gleda u suprugu.

„Krenuo sam jedne večeri da sklonim tablu i da idemo kući. Zaustavlja se auto, parkira na trotoaru, dvojica momaka izlaze iz auta i dotrčaše do mene. Kaže jedan, ostavi to! Ne diraj to, vraćaj tablu! Sreća, čuli su galamu moje komšije koji u kiosku pored mog prodaju kompjutere. Kažem komšiji, Dženane de reci momcima da je ovo moje. Kad je on potvrdio, kažu mi ovi momci, ma izvini, mi mislili neko došao da sklanja tablu“, ispričao nam je Mehinović ovu anegdotu koja najbolje ilustrira koliko je tabla postala i tuzlansko dobro.

Oglasna tabla ispred Amirove radnje postala prepoznatljiva u Tuzli (Foto: N.Š.K./Megafon)

Jednom se i njegov prijatelj našalio s njim, pa mu je sakrio tablu iza kioska, a prisjetio se i zgode sa unukom.

„Jedne prilike vidim pošvrljan tekst. Prvo sam mislio da je neko namjerno uništio tekst. A zapravo je moja mala unuka uzela kredu i švrljala po tabli“.

ODBIO NOVAC POLITIČARA

„Ništa internet i društvene mreže, ovo je zakon. Tabla je postala poznata. Mnogo mi dolaze ovi iz stranaka da ih reklamiram. Jedan mi je nudio 1.000 KM za mjesec dana. Odbio sam, volim ja svoj grad više od para“, kaže Amir.

Tablu su mu davno poklonili prijatelji iz Mejdana. Amir kaže da mu treba nova, ova je stara i skoro se raspala od stalnog pomijeranja. A nije to više obična tabla. Postala je medij svega što Tuzla simbolizira. 

Izradu ovog teksta podržala je Američka agencija za međunarodni razvoj Sjedinjenih Američkih Država USAID kroz projekat PRO-Budućnost. Sadržaj ovog teksta ne odražava neminovno stavove USAID-a ili Vlade SAD-a.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.