Utorak, 23 Jula

The World for Bosnia and Herzegovina 6. marta organizuje širom svijeta skupove podrške za BiH

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: N. Š. K.

Koordinacioni odbor “The World for Bosnia and Herzegovina” za globalno obilježavanje Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine 1. marta i po prvi put obilježavanja i Dana zahvalnosti 6. marta 2022. godine, donio je odluku o održavanju skupova podrške BiH u gradovima širom svijeta.

JUBILEJ NEZAVISNOSTI BIH

Povod za organizovanje martovskih skupova je jubilej 30-godišnjice proglašenja nezavisnosti tada socijalističke republike danas države Bosne i Hercegovine, kao najznačajnijeg historijskog i državotvornog čina nakon ZAVNOBiH-a za sve narode u BiH.

Uprkos tome što naša domovina ove godine slavi tri decenije nezavisnosti i članstva u UN, a sljedeće osam decenija državnosti u modernoj historiji, ne prestaju vanjski i unutrašnji napadi na cjelovitost njenog državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Zato ova martovska okupljanja imaju još jedan povod, a to je ukazati na aktualnu političku i sigurnosnu krizu u BiH, sve ratobornije napade na suverenitet, cjelovitost, ustavni i pravni poredak države BiH, te grožavanje mira, od strane antidemokratskih, antiliberalnih, antievropskih i osvajačkih snaga i politika u zemlji i regionu, potpomognutih politikom zvanične Moskve, Budimpešte, Beograda i Zagreba.

Martovskim skupovima također želimo poručiti da prosječan čovjek u BiH ne traži i ne želi ništa više prava, sloboda, jednakosti i prosperiteta od onog standarda koje napredne demokratije Evrope i svijeta garantuju i obezbjeđuju svojim građanima. Godinama nakon presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strasburgu u slučajevima Sejdić/Finci, Pilav, Zornić i Pudarić, u BiH nemaju svi građani jednaka politička prava glasanja i kandidiranja. Ovim skupovima želimo također ukazati da uprkos stotinama pravosnažnih presuda Haškog ICTY tribunala, pojedini politički lideri i lojalni im mediji u Bosni i Hercegovini i regionu ne prestaju sa anticivilizacijskom praksom negiranja i relativizacije genocida u Srebrenici i ratnih zločina, vrijeđanja žrtava i preživjelih, te glorifikacije ratnih zločina. Vrijeđaju time ne samo žrtve tih žločina, nego kaljaju obraz i narodu koji navodno predstavljaju.

Martovska okupljanja predstavljaju nastavak uspješno organizovanih skupova 10. januara ove godine. Podsjećamo, skupovi podrške cjelovitosti Bosne i Hercegovine tada su održani u 35 gradova u 14 zemalja.

Obilježavanje 30. godišnjice nezavisnosti BiH 1. marta imat će svečani i politički karakter, dok je bosanskohercegovački Dan zahvalnosti 6. marta festivalski događaj i okupljanje građana kojim Bosanci i Hercegovci širom svijeta žele izraziti zahvalnost građanima, društvima i državama koji su otvorili svoja vrata i ponudili siguran i dostojanstven život našim građanima u vremenima kada su sile mraka pokušavale sa lica zemlje izbrisati jednu zemlju, narod i kulturu. Na Dan zahvalnosti širom svijeta Bosanci i Hercegovci će svojim komšijama i sugrađanima predstaviti najbolje iz tradicije, kulture, ekonomije i umjetnosti naše zemlje i svih njenih naroda.

Skupovi su planirani u gradovima: Sidney, Melburn, Salzburg, Brisel, Turku, Alkmaar, Amsterdam, Den Haag, Zagreb, Dublin, Rim, Toronto, Frankfurt, Stuttgart, Oslo, Sarajevo …

Svi događaji u svim zemljama i gradovima započet će u 13 sati po lokalnom vremenu.

Koordinacioni odbor poziva sve građane Bosne i Hercegovine širom svijeta da uzmu učešće u ovim skupovima i još jednom pokažemo cijelom svijetu da Bosna i Hercegovina na svaki način pripada modernim evropskim i svjetskim društvima.

Koordinacioni Odbor se trenutno sastoji od građana Bosne i Hercegovine i predstavnika bosanskohercegovačkih udruženja i zajednica iz sljedećih zemalja: Švedska, Danska, Norveška, Finska, Nizozemska, Njemačka, Austrija, Francuska, Švicarska, Hrvatska, Italija, Velika Britanija, SAD, Kanada, Australija, Bosna i Hercegovina, Belgija i Irska.

SVI ZA BOSNU, BOSNA ZA SVE! Dosta je bilo rata, podjela, diskriminacije i kršenja zakona i Ustava!, poručuju iz  Koordinacionog odbora The World for Bosnia and Herzegovina.

(Izvor: Saopćenje)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.