Utorak, 23 Jula

TERORIZIRANJE UMA: Novinare tuku, prijete porodici, pljuju, vrijeđaju

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Pokušaj ubistva novinara BN TV Vladimira Kovačevića, koji je u nedjelju navečer teško pretučen pred kućnim pragom u banjalučkom naselju Obilićevo, kada se vraćao s radnog zadatka, pokazuje svu brutalnost okolnosti u kojima novinari u Bosni i Hercegovini žive i rade.

Samo od početka 2018. godine u BiH je zabilježen 41 napad na novinare i snimateljske ekipe.

Napadači su bili političari, huligani, ili nepoznate osobe koje nikada nisu procesuirane.

Novinari su napadani fizički, prijetilo se njima i njihovoj  porodici.

Novinari su danas potpuno nezaštićeni iako imaju pravo na siguran život, rad, egzistenciju.

Prema Izvještaju Reportera bez granica, BiH je prema medijskim slobodama na 62. mjestu od 180 zemalja. Novinari su slabo plaćeni, pod stalnim su pritiskom političara i drugih.

Neovisni online magazin Megafon.ba u znak podrške kolegi Kovačeviću i svim drugim novinarima koji su bili meta napada, apelira na pravosudne institucije da hitno procesuiraju napadače i adekvatno ih kazne za krivična djela napada na život i sigurnost novinara.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.