Petak, 14 Juna

Tegeltija više nije na čelu VSTV-a BiH

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

Na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine Milan Tegeltija je danas predao pismeni podnesak o ostavci, čime je procedura ostavke ozvaničena.

Tegeltiju će, dok ne bude izabran novi predsjednik, mijenjati aktuelna potpredsjednica VSTV-a Sanela Gorušanović – Butigan.

U OSTAVCI NAVEO DA JE VSTV KOMPROMITIRAN

Gorušanović – Butigan je sutkinja Općinskog suda u Sarajevu a u VSTV je izabrana u junu ove godine.

U pismenoj ostavci koja je danas pročitana pred članovima Vijeća, Tegeltija je napisao da „s obzirom da je rad VSTV-a kompromitiran“, više ne želi da „učestvuje u radu ove institucije“.

„Podnosim ostavku na mjesto predsjednika i člana VSTV-a“, naveo je Tegeltija.

On je na prošlosedmičnoj pres konferenciji u Banja Luci najavio i da će podnijeti ostavku na sve pravosudne funkcije pa i u Komisiji za polaganje pravosudnog ispita pri Ministarstvu pravde BiH. Za sada nije poznato gdje će nastaviti angažman, a prema medijskim napisima moguće je da će se posvetiti advokaturi.

Tegeltija je, obraćajući se medijima, kazao da su razlozi ostavke ugroženost njegove sigurnosti te da ga institucije BiH ne štite.

MANDAT OBILJEŽEN AFERAMA  

Podsjetimo, na vanrednoj sjednici VSTV-a 3. decembra 2020. godine, zakazane zbog narušavanja ugleda ove pravosudne institucije, u jednom od zaključaka se od Tegeltije tražilo da razmisli o ostavci na funkciji predsjednika VSTV-a. Iako je u zaključku kao razlog navedena ugroženost saradnje sa međunarodnim partnerima u realizaciji projekata, sjednici je prethodila posljednja afera vezana za Tegeltijino ime. Naime, nakon prošlogodišnje afere „Potkivanje“, nedavno je u javnost procurio i audio snimak u kojem Tegeltija navodno s bivšom članicom VSTV-a Milijanom Buha razgovara o imenovanje njene sestre za poziciju sudije.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.