Ponedjeljak, 22 Aprila

Tegeltija: Naredne sedmice podnosim ostavku na funkciju predsjednika i člana VSTV-a   

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: N.Š.K.

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine Milan Tegeltija, na današnjoj konferenciji za medije u Banja Luci, obznanio je da podnosi ostavku ali da će to učiniti naredne sedmice.

„Sljedeće sedmice nakon sjednice VSTV-a podnijet ću ostavku na funkciju predsjednika i člana VSTV-a. Ovakva odluka je konačna i ništa je ne može promijeniti“.

Najavio povlaćenje sa svih pravosudnih funkcija

Najavio je i ostavku na sve pravosudne funkcije te na mjesto predsjednika Komisije za polaganje pravosudnog ispita u okviru Ministarstva pravde BiH.

Prethodno je Tegeltija obrazložio razloge ovakve odluke. Naime, tvrdi da je njegova sigurnost ugrožena te da ga institucije BiH ne štite.

Podsjetimo, tokom prošlosedmične vanredne sjednice VSTV-a, zakazane zbog narušavanja ugleda ove pravosudne institucije u javnosti, u jednom od zaključaka se od Tegeltije tražilo da razmisli o ostavci na funkciji predsjednika VSTV-a. Iako je u zaključku kao razlog navedena ugroženost saradnje sa međunarodnim partnerima u realizaciji projekata, tome je  prethodila posljednja afera vezana za Tegeltijino ime.Naime, u javnost je nedavno procurio audio snimak u kojem Tegeltija navodno s bivšom članicom VSTV-a razgovara o imenovanje njene sestre za poziciju sudije.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.