Subota, 22 Juna

Sve zbog tendera

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Samo naivni vjeruju da je plata razlog zašto se svi bore da dođu na čelo propalih javnih ustanova, javnih preduzeća i raznih direkcija i ureda.

Piše: Prof. dr. Izudin Kešetović

Tender je strana riječ. Novijeg je datuma. Ima obično značenje. Jednostavno. Radi se o nadmetanju za javnu nabavku. Slično je bilo sa riječju privatizacija. Pa onda tranzicija. Sve u svemu radi se o prodaji državne imovine i promjeni vlasništva.

NEMAMO „SREĆE“

Sav normalan svijet radi po pravilima i procedurama. Kod nas niko ne zna kako se to radi. Da li je baš tako da nemamo sreću sa tenderisanjem? Samo naivni vjeruju da je plata razlog zašto se svi bore da dođu na čelo propalih javnih ustanova, javnih preduzeća i raznih direkcija i ureda. Ispade da nije plata. Plata je “salata” ili “predjelo”. Tenderi i imovina su “glavno jelo”. 

Na tenderima su se podigla poslovna carstva. Koga briga za onkološke pacijente. I sam sam taj. Kada “crkne” neki aparat mogu ti klanjati dženazu. Ljekar bez sprave je gatara. Nema dijagnoze i liječenja bez dobrog zdravstva. Tako nam je sve. Narod kaže: “Koliko tendera toliko i štendera”. Sve propada samo tenderi ostaju. Ustvari, radi se o običnim nabavkama.

Ispade da treba doktorat za tendere. Možda i treba onaj (h)lopovski doktorat. Normalan doktorat nikome nije potreban. Oni koji ga imaju odlaze iz zemlje, jer je sve postalo (h)lopovsko tenderisanje.

Stavovi autora teksta ne odražavaju nužno stavove redakcije Megafon.ba.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.