Petak, 14 Juna

Sve se može kad se HDZ BiH i SDA slože: Direktor ZZO HNK Rade Bošnjak pet godina radi bez mandata i ugovora o radu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Imenovanje novog direktora Zavoda stopirano je 2016. godine nakon isteka četverogodišnjeg mandata HDZ-ovog kadra, Radeta Bošnjaka, a jer su iz SDA tražili da na čelo Zavoda bude imenovan njihov kadar.  Do danas se ništa se nije promijenilo, niti je Bošnjak ponovo imenovan niti smijenjen. I dalje je na čelu Zavoda, raspolaže budžetom koji iznosi više od polovine budžeta cijelog Hercegovačko-neretvanskog kantona i prima platu iako njegov ugovor o radu Upravni odbor Zavoda nikada nije usvojio.    

Autor: N. Šunj – Kušljugić

U Bosni i Hercegovini je praksa obavljanja dužnosti i nakon isteka mandata davno dosegla crvenu liniju. Na koncu, i Vlada Federacije tako funkcionira već drugi mandat i ne treba velike pameti za odgonetnuti kako je to moguće. Očigledno je da politički partneri prešutno odobravaju ovakvu praksu jer i kada se nađu na suprotnim stranama pregovaračkih stolova, i kada im je suprotstavljenost stavova u tački usijanja, u kontrolu nad javnim novcem jedni drugima nikada „ne diraju“.

(Ne)sporazum HDZ-a i SDA

Samo tako direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Hercegovačko- neretvanskog kantona Rade Bošnjak (HDZ BiH) može biti na čelu ove ustanove i nakon što mu je mandat istekao 2016. godine, iako ga Vlada HNK nikada nije ponovo imenovala ali ni razriješila dužnosti.

Upravni odbor Zavoda nikada nije usvojio ni prijedlog ugovora o radu Bošnjaka na osnovu kojeg on prima platu već petu godinu.

Sve su ovo zvanični nalazi revizora Ureda za reviziju institucija u Federaciji BiH, u nedavno objavljenom izvještaju  o reviziji u Zavodu za prošlu godinu.

„Rješenjem Vlade Kantona broj 01-1-02-1171/12 od 19. 6. 2012. godine za direktora Zavoda imenovan je Rade Bošnjak na period od četiri godine. Prije isteka mandata, a na osnovu odluke Vlade Kantona o pristupanju raspisivanja javnog oglasa za imenovanje direktora Zavoda, Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona provelo je proceduru te dalo prijedlog za imenovanje direktora. Međutim, Vlada Kantona nije imenovala novog niti je razriješila ranije imenovanog direktora ni nakon pet godina od isteka mandata“, pišu revizori.

Nadalje kažu revizori, nakon što je istekao mandat direktora (2016. godine) postavljeni su upiti Uredu za zakonodavstvo Vlade Kantona, Federalnom ministarstvu pravde i Federalnom ministarstvu zdravstva o daljem funkcionisanju Zavoda kao javne ustanove od općeg interesa. Mišljenja nadležnih institucija su da direktor treba obavljati svoju dužnost i vršiti poslove rukovodioca Zavoda do trenutka imenovanja novog direktora.

A tokom 2020. godine nije bilo aktivnosti oko raspisivanja javnog oglasa i imenovanja novog direktora, pišu revizori.

Rade Bošnjak, direktor ZZO HNK

Kada je Bošnjaku istekao mandat 2016. godine, SDA je insistirala da njen kadar ubuduće bude na čelu Zavoda. Do dogovora, međutim, nikada nije došlo jer se HDZ BiH oštro usprotivila tome. Bošnjak važi za uticajnog HDZ-ovca a na čelu Zavoda bio je i ranije, od 2004. do 2008. godine. Nakon toga je od 2008. do decembra 2011. godine proveo u Saboru Republike Hrvatske kao zastupnik HDZ-a.

Dugogodišnji status quo u ZZO HNK omogućava HDZ-ovom direktoru da i dalje obavlja funkciju na kojoj je već ukupno devetu godinu (od 2012.).  

A koliko je ZZO HNK značajna institucija u raspodjeli političke (finansijske) moći u ovom kantonu, dovoljno govori podatak da su izmjenama finansijskog plana krajem 2020. godine planirani prihodi Zavoda u prošloj godini usvojeni u ukupnom iznosu od 151.735.000 KM., od čega je realizirano 142.667.853 KM.

Usporedbe radi, Zavod raspolaže s više od polovine novca kojeg je u budžetu za prošlu godinu imao cijeli Hercegovačko-neretvanski kanton (235.779.240 KM).

S takvim, višemilionskim budžetom Zavoda cijelo vrijeme raspolaže direktor za kojeg nije poznato ni po kojem ugovoru prima platu.

„Nije nam prezentovan ugovor o radu direktora na osnovu kojeg bismo mogli potvrditi na koji način je uređen njegov radnopravni status, odnosno ne možemo potvrditi koja sve prava i koristi ima. Napominjemo da nam nije prezentovan ni ugovor zaključen nakon imenovanja iz 2012. godine, kojim je trebao biti utvrđen iznos ugovorene plaće, koeficijent složenosti radnog mjesta i druga prava i koristi koje proističu iz ugovora“.

Povučen s dnevnog reda ili gurnut pod tepih?

Revizori pojašnjavaju da Vlada HNK, nakon isteka mandata direktora, nije imenovala novog niti je produžila mandat prethodno imenovanom, zbog čega Upravni odbor Zavoda nije zaključio ugovor o radu sa direktorom na način definiran Pravilnikom o radu. Tokom 2020. godine kao dopunska tačka dnevnog reda na sjednici Upravnog odbora dat je prijedlog ugovora o radu direktora, koji nije usvojen jer se s tim nisu složili određeni članovi Upravnog odbora, a zbog čega je ugovor povučen s dnevnog reda.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.