Subota, 22 Juna

Sutra nastavak suđenja Novaliću i drugima u predmetu „Respiratori“

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Novalić, Milićević, Solak i Hodžić optuženi zbog sporne  nabavke respiratora plaćenih 10,5 miliona KM i zaštitne opreme vrijedne 2,9 miliona KM

Autor: Megafon.ba

Nastavak suđenja u predmetu Fadil Novalić i drugi, prema zvaničnom rasporedu Suda Bosne i Hercegovine, zakazan je za sutra,10. marta 2021. godine, kada će odbrana jedne od optuženih u predmetu, ministrice finansija FBiH Jelke Milićević, iznijeti uvodnu riječ a trebalo bi da bude raspravljano i o mjerama zabrane daljnjeg obavljanja funkcije federalnom premijeru Fadilu Novaliću

Iz Suda BiH su 4. marta saopćiili da se ročište odgađa bez zvaničnog objašnjenja, međutim, prema nezvaničnim informacijama razlog tome je bila bolest jednog od članova Sudskog vijeća.

Suđenje Milićević, federalnom premijeru Fadilu Novaliću, suspendirananom direktoru Federalne uprave civilne zaštite Fahrudinu Solaku, pravnom licu “F.H. Srebrena malina” Srebrenica i direktoru ove firme Fikretu Hodžiću, počelo je 24. februara čitanjem optužnice i izvođenjem uvodne riječi Tužilaštva BiH.

Uvodna riječ Odbrana Jelke Milićević bila je zakazana za nastavak, u međuvremenu, odgođenog ročišta.

Novalić, Solak i Hodžić, pravno lice “Srebrna malina”, terete se za udruživanje radi činjenja kaznenih djela u vezi s djelima “zloupotreba položaja ili ovlasti, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, pranje novca, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, krivotvorenje službene isprave i povredu obveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izviješća i njihovo falsificiranje ili uništavanje“.  

Jelka Milićević tereti se za nesavjestan rad u službi.

Optuženima se stavlja na teret počinjenje navedenih kaznenih djela u vezi s nabavkom 100 respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM, te zaštitne opreme u vrijednosti od 2.900.000 za potrebe borbe protiv koronavirusa u Federaciji Bosne i Hercegovine u vrijeme neposredno nakon proglašenja stanja nesreće.

(Izvor: Sud BiH)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.