Subota, 22 Juna

Šta sadrži najnovija Vladina Uredba o pomoći privrednicima u FBiH

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: N.K.

Uredba o interventnim mjerama za podršku ugroženim sektorima privrede u Federaciji Bosne i Hercegovine u okolnostima pandemije COVID-19, a kojom će privrednicima na raspolaganju biti 90 miliona KM, objavljena je u Službenim novinama FBiH, br.74/20 od 16. oktobra.

Uredbu možete pogledati OVDJE

Od 16. oktobra teče rok od sedam dana nakon kojeg slijedi raspisivanje javnih poziva.

Pozive privrednicima, zavisno od sektora, raspisat će federalna ministarstva okoliša i turizma, prometa i komunikacija, poljoprivrede te energije i rudarstva.

Opći uslovi za dodjelu sredstava su da privrednici imaju sjedište na teritoriji Federacije BiH te da zadovoljavaju jedan od dva uslova: da imaju pad oporezivog prometa od najmanje 40 posto u periodu od aprila do septembra ove godine u odnosu na oporezivi promet ostvaren u istom periodu prethodne godine ili je izvoznik koji je u prethodnoj godini ostvario izvoz preko 30 posto od ukupnog prihoda u toj godini.

Čak i ako ispunjavaju ove uvjete, da bi aplikanti imali validnu prijavu ne smiju smanjivati broj radnika do 31. decembra ove godine u odnosu na broj radnika na dan 30. septembar, te ne smiju imati dospjele a neizmirene obaveze po osnovu doprinosa, direktnih i indirektnih poreza do 30. juna ove godine.

Pravo na finansijsku pomoć neće imati ni subjekti u postupku stečaja ili likvidacije, korisnici od kojih je zatražen povrat budžetskih sredstava koji nije realiziran, korisnici koji su nakon 1. augusta isplatili dividendu, korisnici koji na dan podnošenja zahtjeva imaju blokirane račune, te privredna društva sa većinskim državnim kapitalom, kao i javna preduzeća na bilo kom nivou u Federaciji BiH.

Maksimalan iznos pomoći po jednom korisniku je 700.000 KM. Novac bi aplikantima trebalo da bude isplaćen najkasnije do 31. januara 2021. godine.

Privrednici dobijena sredstva mogu koristiti za održavanje i poboljšanje likvidnosti pri čemu novac može biti isključivo korišten za isplate minimalnih bruto plaća i troškova poslovanja u periodu od jula do decembra ove godine.

Također, sredstva se mogu koristiti za održavanje konkurentnosti izvozno orijentiranih grana privrede.

Propisana je i kontrola trošenja odobrenih sredstava i privrednici kojima bude odobrena finansijska pomoć morat će dostaviti dokaze o namjenskom utrošku novca.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.