Četvrtak, 13 Juna

Šta jedemo (3): U mesu i medu najveća odstupanja od standarda ispravnosti

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Od 85.601 analiziranih uzoraka hrane, 4,7 posto ih nije zadovoljilo propisane standarde ispravnosti i kvalitete

Autor: Maida Varga dipl. ing. tehn.

Kao uzrok obolijevanja ljudi ili kao put prijenosa uzročnika bolesti, u Bosni i Hecegovini je tokom 2018. godine u 820 slučajeva bila hrana. Među najčešćim uzročnicima bila je salmonela (Salmonellosis).

Podaci su to iz posljednjeg Izvještaja Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine koji objavljuju za svaku godinu.

Bakterije ešerihije koli u mesu

Prema Zakonu o hrani BiH Agencija je dužna prikupljati, analizirati i upoređivati informacije koje im dostave kontrolne laboratorije a tokom 2018. godine analizirano je ukupno 85.601 uzoraka hrane.

Čak 4.007 (4,7 posto) analiziranih uzoraka bilo je neusklađeno sa važećim propisima.

Najveći broj uzoraka, izuzimajući vodu za piće, pripada kategorijama – meso i prerađevine od mesa, stoke i peradi i divljači, gotova jela te tijesto na bazi žitarica.

Najveći broj uzoraka neusklađenih sa važećim propisima, prema Izvještaju Agencije, upravo je iz navedenih kategorija.

Kada govorimo o mikrobiološkim parametrima, od ukupnog broja uzoraka 1,2 posto su uzorci koji ne zadovoljavaju važeće propise a najveći broj neusklađenih uzoraka pripada kategoriji meso i prerađevine od mesa, stoke, peradi, divljači.

Najčešći uzročnik mikrobiološke neispravnosti jeste prisustvo bakterija ešerihija koli, kvasaca i plijesni.

Uzorci testirani na fizičko – hemijske parametre u 2,2 posto slučajeva nisu bili usklađeni sa važećim propisima.

Najveći broj neusklađenih uzoraka je u kategoriji – med a od ukupno 562 uzorka čak 62 (11,03 posto) su bila nepropisna. Neusklađenost se uglavnom odnosila na sastav meda.

Kada je u pitanju voda za piće ukupno je analizirano 14.788 uzoraka. Od toga 3.108 (21,02 posto) uzoraka nije usklađeno s važećim propisima.

Najveći broj (57,64 posto) takvih uzoraka pripada kategoriji – individualno vodosnabdijevanje (bunari, česme). Veliki broj neusklađenih uzoraka pripada i kategoriji – lokalni vodovodi gdje je 52 posto uzoraka neusklađeno s važećim pripisima. Navedene dvije kategorije predstavljaju najveći zdravstveni rizik s obzirom na to da se voda isporučuje bez ikakve obrade a često i bez dezinfekcije.

Kada su u pitanju javni vodovodi procenat neusklađenih uzoraka je 13,3 posto što nije zanemarljiv procenat s obzirom na to da se radi o obrađenoj i dezinfikovanoj vodi.

Prisustvo GMO u hrani za ljude i životinje analizirano je na 51 uzorku od čega je 8 (15,68 posto) uzoraka bilo pozitivno na prisutvo GMO.

Potrebna veća kontrola ispravnosti

Kada su u pitanju prijavljeni slučajevi zoonoza kod životinja bilo je 289 žarišta od čega je 9.729 slučajeva oboljelih životinja. Zoonoze su skupina zaraznih bolesti zajedničkih ljudima i životinjama koje se mogu prenositi sa životinja na ljude i obrnuto.

Uzimajući u obzir navedene činjenice, očigledna je potreba veće pažnje u obezbjeđenju zdravstveno ispravne vode za piće te uvođenja jače kontrole, uvoznog ali i domaćeg meda, mesa i mesnih prerađevina u maloprodajnim objektima i skladištima.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.