Četvrtak, 13 Juna

Sretan Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Bosna i Hercegovina danas slavi Dan nezavisnosti. Referendum o nezavisnosti održan je na preporuku Arbitražne komisije međunarodne konferencije o Jugoslaviji, 29. februara i 1. marta 1992. godine, a rezultati su pokazali opredjeljenje građana da BiH proglasi nezavisnost od Socijalističke federativne republike Jugoslavije.

Referendumsko pitanje za punoljetne građane tadašnje Socijalističke republike Bosne i Hercegovine glasilo je:

Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?

Referendumu je pristupilo ukupno 2.073.568 glasača što je predstavljalo izlaznost od 63,6 posto. Od ukupno izašlih na glasanje njih 99,7 posto glasalo za je nezavisnost, a 0,3 posto je bilo protiv takve odluke.

Redakcija Megafon.ba svim građanima i građankama Bosne i Hercegovine čestita 1. mart, Dan nezavisnosti BiH.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.