Utorak, 23 Jula

Spiskovi poslodavaca koji će koristiti pogodnosti „korona zakona“ moraju biti javni

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Zašto je odbijen amandman koji je predviđao da poduzetnici kojima budu refundirani doprinosi za zaposlene, odnosno koji dobiju povoljne kredite Razvojne banke FBiH, moraju nadležnim institucijama dostaviti imovinske kartone?

Piše: Nermina Šunj – Kušljugić

Milionske javne nabavke tokom stanja nesreće zbog pandemije koronavirusa u Federaciji Bosne i Hercegovine, u izuzetnim slučajevima jesu pojednostavljene ali nikad, nigdje i niko nije rekao da ne moraju biti javno objavljene. Pa ipak tokom aktuelne afere s nabavkom respiratora građani su se ponovo osvjedočili koliko ne znamo o trošenju javnog novca u Federaciji, odnosno Bosni i Hercegovini.

Poreski obveznici imaju pravo na informaciju

Danas je usvojen Zakon o ublažavanju ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa na poslovanje poduzetnika u Federaciji. Za provedbu Zakona rebalansom federalnog Budžeta predviđeno je pola milijarde KM.

Naš je to novac, većina je prispjela iz kredita koje će godinama vraćati građani Bosne i Hercegovine.

Međutim, s obzirom na dosadašnja iskustva sasvim je sigurno da će srazmjerno visini iznosa koji će biti potrošen na sanaciju ekonomske štete u hiljadama firmi u FBiH, rasti i prostor za potencijalne mahinacije. Takva se situacija može izbjeći jedino uz poštivanje principa transparentnosti pri dodjeli novca.    

Jedan od amandmana na „korona zakon“ (Aner Žuljević SDP) predviđao je obavezu poslodavaca koji budu koristili pogodnosti Zakona, da nadležnim institucijama moraju dostaviti imovinski karton.

Amandman je odbijen.

„Korona zakon“ će biti objavljen u Službenim novinama FBiH i stupa na snagu dan poslije. Potom bi Porezna uprava FBiH najkasnije za 10 dana trebalo da objavi način i procedure kako će poslodavci podnositi zahtjev za subvenciju.

Uprkos hitnosti jer je hiljadama poslovnih subjekata zabranom rada ugrožen opstanak, odnosno, drugima je zbog nenaplate potraživanja ugrožena likvidnost, kako smo već pisali, od Nacrta koji je Vlada FBiH utvrdila do usvajanja prošlo je mjesec, a uz procedure koje slijede sve će potrajati još izvjesno vrijeme.

Sumnje u povlašten status pojedinih

Riječ je o velikom broju poduzetnika koji čekaju, iz dana u dan im je poslovanje sve teže i svima se žuri, i jedini način da se preduprijedi situacija u kojoj neće biti „zakinutih“, sumnji u mahinacije i povlašten status pojedinih pri dodjeli novca, bit će javna objava spiskova poslodavaca kojima će se subvencionirati doprinosi za zaposlene.

Prostor podložniji mahinaciji bit će procedura za dodjelu kredita Razvojne banke FBiH. Krediti će biti odobravani uz minimalne kamate a, podsjetimo, novac kao garancija za kredite osiguran je iz Budžeta FBiH, iz našeg novca. Objava spiskova je u ovom slučaju još važnija, uz navođenje iznosa kredita koji je poduzetnicima omogućen, razloge odobravanja, te obrazloženje kako će kredit doprinijeti očuvanju radnih mjesta.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.