Utorak, 23 Jula

Skoro polovina od 843 tužbe protiv sudija i tužilaca odnosi se na dužinu trajanja postupka

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Disciplinska odgovornost u prošloj godini utvrđena je za 37 nosilaca pravosudne funkcije; Sudija i tužilac zbog kršenja zakona razriješeni dužnosti

Autor: Megafon.ba

Ured disciplinskog tužioca (UDT) je, prema zvaničnim podacima Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV), tokom 2019. godine primio 843 pritužbe na rad sudija, tužilaca i stručnih saradnika u pravosudnim institucijama.

Čak 42 posto pritužbi podneseno je zbog dužine trajanja sudskih, odnosno, tužilačkih postupaka.

Najveći broj disciplinskih postupaka do sada

Zbog dužine trajanja postupka pred sudom podneseno je 29 posto pritužbi a 13 posto zbog dužine trajanja postupka u tužilaštvima.

U 14,5 posto pritužbi podnosioci su se žalili na nemarno ili nepažljivo vršenje službenih dužnosti sudija, a u 14 posto slučajeva radilo se o nezadovoljstvu sudskim i tužilačkim odlukama.

Tokom godine riješeno je 1.036 pritužbi, što je manje za 9,5 posto u odnosu na 2018. godinu (1.145 pritužbi).

Izvor: VSTV BiH

UDT je tokom 2019. godine pokrenuo 46 disciplinskih postupaka protiv 47 nosilaca pravosudne funkcije, što predstavlja najveći broj postupaka pokrenutih u jednoj godini.

U dvije disciplinske tužbe UDT je zatražio da disciplinske komisije izreknu mjeru razrješenja od dužnosti.

Najviše postupaka pokrenuto je protiv sudija (32) dok je protiv tužilaca pokrenuto 10 postupaka.

Najviše disciplinskih postupaka i protiv sudija (16 tužbi) i protiv tužilaca (5 tužbi) pokrenuto je zbog sumnje u disciplinski prekršaj „nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti”.

Tokom 2019. godine okončana su 42 disciplinska postupka, 17 iz 2018. godine i 25 pokrenutih 2019. godine.

U 37 postupaka je utvrđena disciplinska odgovornost i pravosnažnim odlukama izrečeno 37 disciplinskih mjera. Pismena opomena koja se javno ne objavljuje (10), javna opomena (15), smanjenje plate (10) i razrješenje (2).

Izvor: VSTV BiH

Disciplinska mjera razrješenja od dužnosti izrečena je jednom sudiji osnovnog suda i jednom tužiocu okružnog javnog tužilaštva.

Sudija i tužilac razriješeni dužnosti

Sudija osnovnog suda razriješen je dužnosti zbog prekršaja „nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti”, zbog prekršaja koji se odnosi na „donošenje odluka kojim se očigledno krši zakon ili uporno i neopravdano kršenje pravila postupka”, za „neopravdano kašnjenje u izradi odluka ili u drugim radnjama u vezi sa obavljanjem dužnosti sudije ili bilo kakvo drugo ponovljeno nepoštivanje dužnosti sudije”, za „propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća” i za „bilo kakvo drugo ponašanje koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti ili dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet sudstva”.

Tužilac okružnog javnog tužilaštva razriješen je dužnosti zbog disciplinskog prekršaja „namjerno davanje lažne, obmanjive ili nedovoljne informacije u vezi s prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti Vijeća”.

Izvor: Godišnji izvještaj VSTV-a BiH za 2019. godinu, objavljen 30. aprila 2020. godine

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.