Utorak, 23 Jula

Sjećate li se Rose Parks, žene koja je svojim NE promijenila svijet

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Na današnji dan 2005. godine preminula je Rosa Louise McCauley Parks, afroamerička aktivistica koju je američki Kongres proglasio majkom modernog Pokreta za ljudska prava.

Njeno ime bit će upisano u historiju nakon što se 1. decembra 1955. godine, u vrijeme kada se to činilo nezamislivim i ravnim samoubistvu, otvoreno usprotivila apartheidu.

Na snazi je bilo takozvano zakonodavstvo Jima Crowa, crnci i bijelci na američkom Jugu bili su odvojeni skoro u svakom aspektu života, uključujući i javni prijevoz. Crnci su bili diskriminirani na najgrublje načine a već tad je aktivno djelovao ekstremni pokret Ku Klux Klan.

Rosa Parks postat će ikonom aktivizma za ljudska prava u američkoj historiji nakon što je na zahtjev vozača autobusa odbila ustupiti svoje mjesto bijelom putniku.

Uslijedilo je hapšenje i suđenje zbog građanskog neposluha. Istovremeno je to potaklo njene sugrađane da masovno bojkotiraju autobuski saobraćaj  u Montgomeriju. Bio je to jedan od najvećih i najuspješnijih masovnih pokreta protiv rasne segregacije u historiji, koje je Martina Luthera Kinga Juniora jednog od organizatora bojkota, promoviralo u vođu Pokreta za ljudska prava.

Hrabro NE, do tada nepoznate žene, po zanimanju krojačice, suočene svakodnevno s problemima egzistencije, pronalaženja posla, i brige za ličnu i sigurnost porodice, bit će početak velike borbe koju će Amerikanci izboriti protiv apertheida.

Život je provela boreći se protiv rasne segregacije a Amerika joj je uzvratila dodjelom velike historijske uloge, američki Kongres proglasio je „majkom modernog Pokreta za ljudska prava“.

Preminula je u 92-oj godini, 24. oktobra 2005. godine, u svom domu u Detroitu.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.