Petak, 14 Juna

Šećer jedemo preko mjere a da to i ne znamo

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Samo jedna boca bezalkoholnog pića od 330 ml sadrži od 26,5 do 39,6 grama šećera što je kao da pojedete od 6 do 10 čajnih kašika šećera. Ta količina šećera, prema standardima Svjetske zdravstvene organizacije, dovoljan je unos za cijeli dan.

Autor: M.V.

Šećeri u raznim oblicima predstavljaju jednu od osnovnih namirnica u prehrambenoj industriji. Prema istraživanju Univerziteta Kalifornija, 74 posto procesuirane hrane, čak i one za koju mislimo da je zdrava, sadrži velike količine šećera.

Skriveni šećeri

Šećer se dodaje čak i u proizvode za koje mislimo da ga ne sadrže, kao što su gotova slana jela, umaci, salate, konzervirano povrće i slično. Na taj način se poboljšava ukus finalnog proizvoda a s obzirom na to da šećer ima i funkciju konzerviranja, njegovim dodatkom produžava se i rok trajanja proizvoda.

Za neke proizvode mislimo da su zdravi. Međutim, pažljivim analiziranjem sastava vidimo da to baš i nije tako.

Proizvodi s niskim udjelom masnoća, tzv. light proizvodi, obiluju šećerom, da bi se poboljšao ukus proizvoda nakon uklanjanja masnoća.

Mnogi proizvodi na bazi povrća, kao što su kečap, sos od paradajza, umaci i konzervirano povrće, sadrže visok udio šećera.

Na 100 grama kečapa skoro petina je udio šećera. Primjera radi, 100 grama kečapa sadrži 19 grama šećera.

Jedna vrsta mueslija u 100 grama sadrži 24,9 grama šećera. Često proizvođači navedu sastav u odnosu na porciju, a ne na 100 grama proizvoda, što potrošača može da zbuni.

Primjera radi, proizvođač navede sastav porcije od 30 grama mueslija pri čemu je količina šećera 7,5 grama. Na taj način, potrošač zaključuje da je manji udio šećera nego što stvarno jeste.

Šećer i u slanoj hrani

Značajan izvor šećera predstavljaju bezalkoholna pića. Gazirana pića obično sadrže između 8 i 12 procenata šećera, ovisno o proizvođaču, što znači da je u 100 grama pića od 8 do 12 grama šećera.

Limenka od  330 ml bezalkoholnog pića sadrži od 26,5 do 39,6 grama šećera što predstavlja od 6 do 10 čajnih kašičica šećera. S obzirom na to da preporučeni dnevni unos šećera, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, iznosi između 40 i 50 grama, jedna limenka gaziranog pića zadovoljava dnevne potrebe za šećerom.

Vrlo popularni krem namazi od lješnjaka, koje vole i djeca i odrasli, sadrže preko 50 posto šećera.

Konzervirani grah, primjera radi, sadrži 12 grama šećera po porciji, odnosno 3 čajne kašičice po porciji.

Neki voćni jogurti, ukoliko nije naznačeno da ne sadrže dodatni šećer, na 100 grama proizvoda sadrže skoro 17 grama šećera.

Redoslijed navedenih sastojaka na ambalaži pokazuje zastupljenost pojedinih sastojaka u proizvodu od veće prema manjoj. Ukoliko se šećer nalazi na jednom od prva tri navedena sastojka, znači da je šećer jedan od glavnih sastojaka u proizvodu.

Šećer se u našem tijelu razgrađuje na glukozu, a nivo glukoze kontrolira hormon gušterače, inzulin. Kada konzumiramo namirnice bogate ugljikohidratima, kao što su tjestenina, hljeb, krompir i riža, ugljikohidrati se u organizmu razgrađuju na šećere, dakle, glukozu.

Od neznanja do gojaznosti

Svaki dan unosimo u organizam znatno veće količine šećera od standarda, prikrivenog u mnogim proizvodima.

Kao jedno od opravdanja za gojaznost a koja je uzrok mnogih oboljenja, često ste čuli: „Ne jedem mnogo, ne znam od čega debljam“. Međutim, odgovor možda leži baš u navedenim podacima i neznanju o sastavu hrane koju svakodnevno konzumiramo.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.