Utorak, 23 Jula

SDA na raskrsnici: Pridružiti se BH bloku ili potop na narednim izborima

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Piše: Nedžad Kušljugić

Nakon odluke BH bloka da ne ulaze u koaliciju sa nacionalnim strankama na državnom i entitetskom nivou nije dugo trebalo da se oglase iz SDA o ovom pitanju. U jučerašnjem saopštenju navode da nasrtaji na cjelovitu Bosnu i Hercegovinu kojima smo svjedoci, nalažu jedinstvo svih bosanskohercegovačkih političkih patriotskih snaga.

Patriotizam ili elitizam

SDA je pozvala sve stranke koje su dobile značajnije povjerenje građana da se zajednički i jedinstveno suprotstave destruktivnim politikama koje ne misle dobro ovoj zemlji i smatraju da su odbijanjem njihovog poziva da jedinstveno stanu u zaštiti interesa države, čelnici BH bloka kukavički pobjegli od odgovornosti i time svjesno doprinijeli slabljenu patriotskog političkog fronta koji se bori za Bosnu i Hercegovinu.

Dakle, SDA ponavlja priču koju nam pričaju zadnjih 25 godina. „SDA je nosilac decenijske borbe za očuvanje BiH, SDA je iznjedrila patriote koji su odbranili državu i za SDA je interes države ispred interesa stranke“.

Drugim riječima, čelnici SDA niti jednim slovom ili gestom ne pokazuju samokritičko razmišljanje, ponavljaju iste floskule kojih je najveći broj građana već zasićen.

Da su željeli biti samokritični postavili bi sebi pitanje: zašto sa njima niko neće u koaliciju, te zašto je svaka stranka koja je sa njima koalirala doživjela izborni fijasko, od Stranke za BiH, preko SDP-a do SBB-a.

Nadalje bi sebi mogli postaviti pitanje: kako je decenijsko koaliranje sa HDZ-om BiH doprinijelo očuvanju države BiH?

Da li je država BiH stalnim koaliranjem SDA sa HDZ BiH, a zavisno od izbora i sa destruktivnim elementima iz bh. entiteta Republika Srpska, postala više država nego što je to bila, recimo 2002. godine, ili su stalna koaliranja bila samo načini da se održi status quo crpeći budžetske resurse u resorima koji su tim koaliranjem dobili?

Da li vapaji za patriotskom koalicijom zaista predstavljaju želju za očuvanjem BiH ili su samo potreba da se podjelom resora kupi mnogobrojna partijska infrastruktura kako se ne bi preselila u druge stranke?

Zašto toliki strah od urušavanja države? Ako za temelje nisu krivi, zašto su onda i zidovi labavi, a SDA je sudionica svih vlada poslijeratne BiH?

SDA u opoziciji

Ako je prevashodna želja vrha SDA očuvanje države BiH, onda nam dosadašnja iskustva govore da svako koaliranje sa SNSD-om i HDZ BiH samo i dalje vodi urušavanju države.

Ne radi se o sistemskim promjenama, već prije svega relativiziranju svega što ide uz državu BiH i stalnim postavljanjem teze kako država BiH ne može funkcionisati u Dejtonskim okvirima.

Čak i da se danas na državnom nivou uspostavi Vijeće ministara po željama SNSD-a, i da se priča o NATO-u ostavi po strani u izbornom mandatu, misli li bilo ko da će Milorad Dodik javno reći da je spreman na bilo kakav ustupak koji bi BiH učinio funkcionalnijom?

Isto tako, čak i da se Draganu Čoviću, primjera radi formira TV kanal na hrvatskom jeziku u okviru Javnog servisa BiH, nerealno je očekivati da on, recimo, prizna legitimitet Željka Komšića kao člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

Njihovi interesi nisu tako skromni, njihovi interesi su sve ono što im SDA ne može dati.

Zato mi i danas, 25 godina nakon rata, niti imamo BiH više državom nego što je bila 1995. godine, niti je entitet Republika Srpska bliža osamostaljenju nego je bio te godine, a niti je HDZ BiH bliže dobijanju etničkog entiteta koji je glavni cilj njihove politike u BiH.

Zato SDA ni na kakav način uspostavljanjem vlasti sa SNSD-om i HDZ-om BiH ne može doprinijeti jačanju države.

Naprotiv, ako se SDA zaista zalaže za državu BiH, ona treba da se pridruži BH bloku u odbijanju uspostave vlasti sa politički destruktivnim strankama koje žele rušenje države BiH.

Tek onda će traženje patriotske podrške dobiti legitimitet i biti iskren čin, a ne samo sredstvo da se zadrži vlast i naredne četiri godine.

To naravno znači da će SDA prestati biti dominantna politička opcija u dijelovima BiH koje ne kontrolišu HDZ BiH i SNSD, ali ako je interes BiH ispred stranačkog interesa, onda će SDA podnijeti takvu žrtvu.

Ako BH blok treba žrtvovati principe, zašto SDA ne bi podnijela neku žrtvu?

Pitanje je u stvarnosti, da li SDA želi prihvatiti taj „politički luksuz“.

Floskule da će srpske i hrvatske stranke preuzeti državu su jednostavno neutemeljene. U Parlamentu BiH ne bi bilo moguće odlučivati bez SDA i BH bloka, kao i stranaka koje bi se mogle smatrati probosanskohercegovačkim blokom. Od 42 zastupnika njih 24 bi bili iz probosanskohercegovačkog bloka, da i ne govorimo da niti jedan ozbiljan zakon ne bi mogao proći u Domu naroda, a postoji i mehanizam vitalnog nacionalnog interesa.

Na nivou Federacije BiH situacija je još „povoljnija“, od ukupno 98 zastupnika u Zastupničkom domu njih 80 pripadaju strankama koje se mogu smatrati probosanskohercegovački orjentisanim.

Svebosanskohercegovačka koalicija

Svebosanskohercegovačka koalicija koja uključuje SDA i BH blok, ali i ostale probosanskohercegovačke stranke u BiH, jedina je opcija koja se može suprostaviti separatističkim težnjama SNSD-a i destruktivnoj politici HDZ-a. Ona bi konačno mogla otupiti oštricu antidržavnog djelovanja ovih stranaka i teze koju plasiraju da zvanično Sarajevo predstavlja isključivo Bošnjake. Ta koalicija bi uključila značajan broj Bošnjaka, Srba i Hrvata, ali i Ostalih koji svoju nacionalnu maticu ne vide preko granica BiH već unutar nje.

Takvih je značajan broj u oba bh. entiteta, samo što se stalnim političkim i medijskim manevrima slika pokušava pokazati crnjom nego stvarno jeste. Neki od takve matrice i njenog medijskog promoviranja odlično žive na našim plećima već četvrtinu vijeka. 

U slučaju da se SDA priključi BH bloku postavlja se pitanje funkcionalnosti organa vlasti na svim nivoima?

Stručnjaci za ustavno pravo, vjerujem da mogu pronaći modus da minimalno funkcionišu vlasti u smislu usvajanja budžeta, raspodjele novca sa jedinstvenog računa Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, izvršenja budžeta i ostalih finansijskih obaveza koje se moraju usvajati da bi država i entiteti funkcionisali.

Neki će reći a kako će na to pristati SNSD i HDZ BiH?

Odgovor njima je vrlo jednostavan: i njima je usvajanje budžeta u interesu kao i drugima.

Naravno, ovakav potez vodi u neizvijesnu budućnost. Bila bi to još jedna politička kriza, ali građani žive krize duže od dvije decenije i ne bi to bilo ništa novo. Možda bi tada ishod krize u prvom redu zavisio od međunarodne zajednice koja bi konačno mogla da počne raditi svoj posao, koji su u Dejtonu sami sebi dodijelili. A ne da se samo povremeno oglašavaju šturim saopštenjima koji u pravilu relativiziraju svako antidejtonsko djelovanje, bilo ono slavljenjem 9. januara u bh. entitetu RS, nepoštivanjem presuda Haškog tribunala o udruženom zločinačkom pothvatu od strane HNS BiH (čitaj HDZ BiH) ili najavama apelacije SDA o ustavnosti naziva bh. entiteta Republika Srpska.

Kontrapitanje: Šta smo do sada imali?

SDA zaista ima izbor: uspostaviti vlast sa SNSD-om i HDZ-om i izgubiti kredibilitet u dijelu BiH koji su do sada dobrim dijelom kontrolisali, ili pridružiti se BH bloku u odbijanju uspostave vlasti sa snagama koje žele uništenje države?

Država nam se finansijski, teritorijalno i demografski urušava! Iz zemlje jednako bježe i Bošnjaci, i Srbi, i Hrvati, i Ostali.

Rano je za slavlje

Naravno, sve rečeno znači i da nam stranke koje čine BH blok prestanu mahati pred nosom floskulama i principima. Da veliko Bogićevićevo NE ne izjednačavaju sa svojim NE nacionalnim strankama, jer to ni blizu nema jednaku snagu. Posebno zato jer su prije tog NE imali dileme i razmišljali, zbog privilegija sudjelovanja u vlasti, a toga, da su principijelni, nije smjelo biti. Pa i sad se opet čeka na sjednicu Glavnog odbora SDP-a BiH. I trebaju prestati sa slavljem nekakvih pobjeda, jer je riječ o jednom koraku, ne toliko slavnom, ali pozitivnom koraku. A na putu ih čeka još mnogo takvih koraka do normalne, funkcionalne, i za život građana uređene države.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.