Petak, 14 Juna

SAZNAJEMO: U HDZ-u BiH skeptični prema dogovoru „četvorke“

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: N.Š-K.

U HDZ-u BiH, u zajedničkom stavu lidera SDA, SBB-a, SDP-a i DF-a dogovorenom sinoć u Sarajevu o izmjenama Izbornog zakona BiH koje se tiču Doma naroda Parlamenta FBiH, baš i ne vide koncept kojim bi se ispoštovala presuda po apelaciji Bože Ljubića.

Kako je za Megafon.ba kazao portparol HDZ-a BiH Anđelko Maslać, predsjednik HDZ-a Dragan Čović tek će nakon sjednice Predsjedništva ove stranke zakazane za narednu sedmicu javno komentirati pomenuti dogovor koji je prihvatljiv samo ukoliko bude u potpunosti ispoštovana presuda po apelaciji Bože Ljubića.

Međutim, na pitanje da li u dogovorenom prijedlogu vide koncept kojim bi se to postiglo, Maslać je kazao: „Pa baš i ne. Međutim, vidjet ćemo narednog tjedna i tada ćemo iznijeti zvaničan stav“.

Na sarajevskim razgovorima o izmjenama Izbornog zakona BiH održanim ( 4. aprila) u rezidenciji američke ambasadorice Maureen Cormack, lideri SDA, SBB-a, SDP-a i DF-a Bakir Izetbegović, Fahrudin Radončić, Nermin Nikšić i Željko Komšić zauzeli su jedinstven stav o mogućnosti da izmjenama Izbornog zakona Dom naroda Parlamenta FBiH više ne bude imao dosadašnje nadležnosti, nego one koje primjera radi, ima Vijeće naroda Republike Srpske. Nadležnosti Vijeća naroda odnose se uglavnom na utvrđivanje eventualne povrede vitalnog nacionalnog interesa.

Izražena je i spremnost na podršku prijedlogu da broj delegata bude i viši od 17. Jedinstven je stav lidera pomenutih stranaka da se u zakonskim izmjenama mora poštovati popis iz 1991. godine jer još uvijek nije proveden Aneks 7 Dejtonskog sporazuma.

Sastanku u Sarajevu prisustvovao je i Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH, te direktor Odjela za južnu i srednju Evropu u State Departmentu Matthew Palmer.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.