Ponedjeljak, 22 Aprila

RTRS i Pravda za Davida: Iznevjeren princip nepristrasnog izvještavanja

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Uoči velikog protesta za istinu i pravdu za Davida Dragičevića na Trgu Krajine u Banjoj Luci 7. jula, putem medija za koje se vjeruje da su pod uticajem vlasti u Republici Srpskoj, plasirane su neprovjerene konstrukcije o najavljenom skupu i teorije zavjere protiv aktuelne vlasti. Protestu je prisustvovalo više od 15. 000 građana iz cijele Republike Srpske i Bosne i Hercegovine a da nije zabilježen niti jedan incident.

Podrška građana iz cijele BiH

Građani su mirnim okupljanjem pružili podršku porodici ubijenog Davida, koja skoro četiri mjeseca od pravosuđa traži otkrivanje ubice, ili ubica njihovog djeteta.

Tek prije nekoliko dana je Okružno javno tužilaštvo izdalo naredbu o provođenju istrage protiv NN lica zbog ubistva. Tome je doprinijela istrajna borba porodice koja je od početka sumnjala u prve izvještaje nakon pronalaska tijela a koji su tada isključili mogućnost da je posrijedi ubistvo.

Podršku porodici Dragičević u Banjoj Luci iskazao je i Muriz Memić iz Sarajeva, otac ubijenog Dženana, koji se od februara 2016. godine bori s pravosuđem kako bi se razotkrio ubica njegovog sina.

Na Trg Krajine je došla i Spasenija Aranđelović, majka tragično stradale Danijele iz Tuzle, 2002. godine.

Protest u Banjoj Luci ali i drugim gradovima BiH te u inostranstvu, prerastao je u pokret građana koji žele pravdu za Davida, Dženana, Danijelu i druge, ali i sigurnost za svako dijete u RS i BiH.

Vlast u bh. entitetu RS, putem „svojih“ medija  već odavno plasira teze o zavjereničkoj misiji aktivista iz pokreta „Pravda za Davida“ ali više od toga zabrinjava ponašanje dijela medija u RS, posebno Javnog servisa RTRS-a.

Medij koji, podsjećamo, finansiraju svi građani BiH, trebalo bi da bude primjer objektivnog i profesionalnog izvještavanja o svim, pa i skupu u Banjoj Luci. Međutim, samo neke od informacija plasirane u javnost iz ovog medija govore da je iznevjeren princip profesionalnog i nepristrasnog izvještavanja.

„Banja Luka je određena kao mjesto u kome treba da se desi narod, a u nedostatku naroda u RS, za te potrebe biće uvezen iz FBiH, ne bi li slikom sugerisali kako se u RS dešava nešto drugo. Izvori RTRS-a kažu da su ljudima u Sarajevu nudili 100 KM za dolazak u Banja Luku, a da se isplata vršila preko nekadašnjih pripadnika tzv. Armije BiH“, samo je dio jednog od izvještaja RTRS-a objavljenog na njihovom portalu uoči održavanja skupa.

Iz ovog je medija također objavljena informacija o tome da će se na Trgu naći osobe dobro poznate policiji.

Pritisci na aktiviste

Dan nakon skupa je u Banjoj Luci održana vanredna konferencija za medije predstavnika Udruženja Restart, banjalučkog odbornika Draška Stanivukovića, i aktiviste Željka Vulića.

Tvrde da je ovo Udruženje izloženo brojnim pristiscima i najavljuju tužbu protiv RTRS-a zbog izvještavanja u vezi sa skupom “Pravda za Davida”.

Stefan Blagić, predsjednik Restarta rekao je kako se na njih vrši neviđeni pritisak iz MUP-a RS, te da će tužbom od RTRS-a tražiti 100.000 KM odštete zato što su ih bez dokaza optužili da su kriminalci i objavili njihove matične brojeve.  

(Megafon/Buka) 

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.