Četvrtak, 30 Maja

Romi obilježavaju Đurđevdan: Planiran bogat program na Trgu slobode u Tuzli

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

Romi širom svijeta danas obilježavaju praznik Đurđevdan.

Đurđevdan, koji se obilježava 6. maja, predstavlja važan praznik za romsku zajednicu širom svijeta. Ovaj dan označava početak proljeća te simbolizira obnovu, obnavljanje prirode i početak novog ciklusa.

Iz Udruženja žena Romkinja Bolja Budućnost Tuzla, najavile su svečano obilježavanje Đurđevdana u sklopu manifestacije “Proljeće u Tuzli” uz podršku Turističke zajednice grada Tuzle. Događaj će se održati na Trgu Slobode od 12.00 do 14.00 sati, u atmosferi obogaćenoj bogatstvom romske kulture i tradicije.

Posjetitelji će imati priliku upoznati se sa običajima i tradicijama koje krase ovaj praznik kroz raznovrsne aktivnosti i kulturne sadržaje.

„Za ugodnu zabavu pobrinut će se nevjerojatni Mevka te ćemo imati prilike pogledati poseban kulturno-zabavni sadržaj koji su nam posebno za ovaj dan pripremili učesnici i učenice Gimnazije “Ismet Mujezinović” Tuzla. Sa nama su i članice Ženska Romska Mreža “Uspjeh” BiH / Women Roma Network “Success” B&H Uspjeh koje će predstaviti svoje rukotvorine te naše drage korisnice Romkinje sa svojim malim poklonima đurđevdanskim vjencima, obojenim jajima i samo za vas će pripremiti izvorsku vodu kako bi učestvovali zajedno u običaju koji će nam donijeti da u godini pred nama budemo “zdravi ko’ dren”

„Svi ste pozvani pridružiti se u proslavi Đurđevdana i uživati u jedinstvenom spoju tradicije i muzike uz osvježenje. Ponesite dobro raspoloženje i vidimo se“, saopćeno je iz UŽR Bolja Budućnost.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.