Utorak, 23 Jula

Rješenje za migrante je prihvatanje njihove želje da odu iz BiH

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nije BiH baš prepuštena sebi u rješavanju migrantske krize jer je (za početak) već dobila milion eura za smještaj 400 osoba. Dakle, nije problem samo nemoć države već i nerazumijevanje želja migranata da idu iz BiH

Autor: N. Š. -K.

Oko 200 migranata, muškaraca, žena i djece, provelo je još jednu hladnu noć na otvorenom, u blizini Graničnog prijelaza (GP) Velika Kladuša-Maljevac. Preko Hrvatske žele u druge zemlje Evropske unije. Zbog dešavanja posljednjih dana u Krajini čini se da država ne poduzima jasne i brze korake da se migranti smjeste i da se uspostavi kontrola nad događajima. Međutim, nije sve uvijek onako kako se čini.

Projekat od milion eura spreman

Istina je da BiH ne može sama, bez pomoći Evrope rješavati ovo globalno pitanje. Međutim, niti je BiH baš sama u rješavanju ovog problema, jer je Razvojna banka Vijeća Evrope (VE) već osigurala grant od milion eura za rješavanje smještaja migranata u BiH, niti se uvažavaju želje i prava migranata da nastave dalje.

Migranti imaju pravo tražiti za sebe najbolji put a definitivno je jasno da im ionako nesigurna i siromašna BiH nije krajnja destinacija i da ne žele ostati ovdje. Posebno jer im niko ne garantira koliko će dugo trajati privremeni smještaj. Podsjetimo da BiH i danas rješava pitanje poslijeratnih kolektivnih centara. Treba li podsjetiti da je riječ o periodu od prije dvije i po decenije.  

Policija od jutros ne dozvoljava migrantima koji iz Sarajeva stižu u Bihać da se iskrcaju iz voza.

Ovim nesretnim ljudima je Krajina očigledno destinacija najbliža granici s EU, a iz Sarajeva im je lako vozom doći u Bihać, pa i oni iz Sarajeva hrle u Krajinu.

Umjesto što ih se sprječava da odu, ozbiljna državna politika bi pregovima s evropskim institucijama sklonila one helikoptere koji nadgledaju granice da neko nogom ne bi kročio na tlo EU.

Potvrda za tezu da migranti ne žele ostati u BiH su upravo događaji ovih dana. I nije baš ovih dana slučajan masovni pokret migranata iz Sarajevskog kantona prema Krajini.

Naime, od danas (24. oktobra) kasarna Ušivak kod Hadžića u Kantonu Sarajevo, zvanično je u funkciji za smještaj najmanje 400 migranata.

Kasarna bi, vjerovatno, uz dodatni novac mogla da primi još osoba.

Kasarna Ušivak sa 21 objektom prostire se na 4.794 kvadrata korisne površine. Pripada joj ukupno 95.129 kvadratnih metara površine izvan objekata gdje može biti smješteno još montažnih kuća ili kontejnera. Na poslovima održavanja i čišćenja centra već je zaposleno 16 osoba.

Uključeni IOM i Razvojna banka VE

Vlada FBiH je u junu ove godine kasarnu dala na korištenje Vijeću ministara BiH za potrebe Ministarstva sigurnosti, a za smještaj migranata koji se nalaze na teritoriji BiH.

Šef Misije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u BiH Peter Van der Auweraert i viceguvernerka Razvojne banke Vijeća Evrope (CEB) María Sánchez-Yebra Alonso potpisali su u julu Ugovor o grantu vrijednom milion eura za opremanje pomenutog centra i smještaj 400 migranata. Grant je dodijeljen Vijeću ministara BiH a projekt implementira IOM.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.