Utorak, 23 Jula

Rezolucija UN-a: Svima jednak pristup lijekovima i jeftinijoj opremi za borbu protiv COVID-19

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autorica: M.V.

Generalna skupština Ujedinjenih naroda (UN) usvojila je Rezoluciju u kojoj poziva na globalnu akciju čiji je cilj brza proizvodnja lijekova, vakcina i opreme za borbu protiv pandemije koronavirusa.

Zemlje u razvoju teže nabavljaju opremu

Nacrt Rezolucije pripremio je Meksiko uz podršku SAD-a, a ovakav poziv uslijedio je istovremeno dok istraživačke laboratorije i farmaceutska industrija ulažu velike napore u razvoju vakcina i drugih terapija, neophodnih u borbi protiv pandemije koja je do sada ubila više od 167.000 ljudi i proizvela svjetsku ekonomsku krizu.

Rezolucijom se traži od generalnog sekretara UN-a, Antonija Gutteresa da identifikuje i preporuči opcije, uključujući i različite pristupe za brzo pokretanje proizvodnje te jačanje sistema koji promoviše fer, transparentan, pravičan, efikasan i blagovremen pristup u podjeli zaštitne opreme, testova, reagenasa, pomoćnih materijala, novih dijagnostičkih sredstava, lijekova i vakcina za COVID -19, nakon što se pojave na tržištu.

Navedena oprema trebala bi biti dostupna svim zemljama, a posebno zemljama u razvoju.

Svjedoci smo teškoća koje prolaze zemlje u razvoju, uključujući zemlje Zapadnog Balkana pri kupovini medicinske opreme za dijagnostiku i liječenje od koronavirusa.

(Ne)jednak tretman

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) preporučuje testiranje kako bi se na pravilan način odgovorilo na pandemiju.

Međutim, najveći broj testiranja na COVID-19 vrše upravo najrazvijenije zemlje. S obzirom na to da su testovi za COVID-19 relativno jeftini postavlja se pitanje zašto i ostale zemlje ne testiraju više pacijenata, kao i da li su testovi i druga medicinska oprema neophodna u toku pandemije jednako dostupni svim zemljama?

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.