Utorak, 23 Jula

Reforma javne uprave samo prošle godine koštala 26,2 miliona KM

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ured koordinatora za reformu javne uprave, privremeno formiran pri Vijeću ministara Bosne i Hercegovine prije 14 godina, sa zadatkom da reformira administraciju i potom bude ugašen, kako pokazuje javni revizorski izvještaj, u međuvremenu je čak postao poseban budžetski korisnik, a samo prošle godine su na raspolaganju imali 26,2 miliona KM.

Upitan Pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta

Ured koordinatora za refomu javne uprave formiran je Odlukom Vijeća ministara u oktobru 2004. godine kao „odgovor na potrebe građana za učinkovitijom i odgovornijom javnom upravom …“

Istom je Odlukom propisano da „kada Vijeće ministara BiH konstatuje da su ciljevi postojanja i djelovanja Ureda ispunjeni, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine će na prijedlog predsjedavajućeg ukinuti ili transformisati Ured“.

Od tada je prošlo 14 godina, Ured još postoji, reforma još nije okončana.

Ukupan raspoloživi budžet Ureda za 2017. godinu, prema najnovijem Izvještaju Ureda za reviziju Institucija BiH, iznosio je 26,2 miliona KM.

Riječ je o ukupnom novcu odobrenom iz Budžeta BiH, Fonda za reformu javne uprave te iz podrške Vijeća ministara, Vlade FBiH i Vlade Brčko Distrikta.

Četiri godine nakon osnivanja, izmjenom Odluke o uspostavljanju Ured je postao poseban budžetski korisnik, a izmjenama iz februara 2018. godine umjesto jednog, predviđena su dva zamjenika koordinatora.

U međuvremenu je i mandat koordinatoru Ureda s dvije, produžen na četiri godine.

U prošloj godini imali su ukupno 34 uposlenika.

Javni revizori su u najnovijem Izvještaju o reviziji istaknuli da Ured koordinatora za reformu javne uprave još nije realizirao preporuku iz ranijih izvještaja koja se tiče Pravilinika o sistematizaciji radnih mjesta.

„Iako je Vijeće ministara BiH usvojilo Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Ureda predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH u poglavlju III – Ured koordinatora za reformu javne uprave, Pravilnik nije prošao procedudru predviđenu odredbama Odluke Vijeća ministara o načelima za utvrđivanje unutrašnje organizacije organa uprave BiH i Odluke o razvrstavanju radnih mjesta i kriterijima za opis poslova radnih mjesta u institucijama BiH“, naveli su javni revizori.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.