Četvrtak, 13 Juna

Razmišljali o odlasku u Njemačku a danas upravljaju uspješnom kompanijom u BiH

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Nermina Šunj – Kušljugić

Diplomirani inžinjer građevinarstva, danas vlasnica tuzlanske kompanije Proing građevinar Aida Ikinić – Mešanović, ne skriva da je imala dilemu pred kojom se kao mlada, porodična žena našla: iskoristiti fakultetsko obrazovanje, obući mantil, staviti šljem na glavu i nastaviti posao koji je započeo njen otac Ago Ikinić ili s porodicom spakovati kofere i pasoš.

Šljem na glavu pa na gradilište

Početkom 2011. godine, posljedice recesije, jednako kao i u stotinama drugih kompanija u BiH, osjetili su i u Proing građevinaru, firmi koju je Aidin otac osnovao još 1990 – te godine.

Razmišljali o odlasku u Njemačku a danas upravljaju uspješnom kompanijom u BiH

Gama S Bijeljina

Proing se bavi proizvodnjom i montažom betonskih konstrukcija na proizvodnim i trgovačkim halama, ali i na svim drugim objektima projektovanim na principima ugradnje konstruktivnih elemenata.

„U periodu od 2011. do 2015. godine nije bilo prihoda, obaveze su se gomilale, firma praktično nije ni radila. Uprkos zvanju diplomiranog inžinjera građevine tada nam se činilo da za Proing nema nade. Svi smo bili u dilemi, pokušati ponovo ili dignuti ruke od svega. Suprug i ja smo čak razmišljali o odlasku u inostranstvo. Međutim, nismo mogli dozvoliti da se firma ugasi a da ne učinimo sve da do toga ne dođe. Željeli smo sačuvati ime firme i dvije i po decenije rada i ulaganja “, kaže Aida.

Tek u drugoj polovini 2015. godine ugovorili su ozbiljnije poslove i bila je to nada da se firma može vratiti u život.

„Borili smo se tada da firma uopće opstane. Uz očevu pomoć i malo sreće, te uz puno rada, malo po malo, počele su se slagati kockice oko finansijske konsolidacije firme. Najprije smo sanirali dugove iz ranijeg perioda, posložili organizacionu strukturu unutar preduzeća, imali sreće oko odabira zaposlenika, a uporedo sa ovim procesima došli su i poslovi. Praktično okončanjem jednog posla ugovarali smo drugi, a nekad se uporedo radilo na više projekata. Vjerujemo da je takav ekstremni angažman svih nas vrijedio“, kazala je Ikinić- Mešanović.

Razmišljali o odlasku u Njemačku a danas upravljaju uspješnom kompanijom u BiH

Pivara Tuzla skladište u Gornjoj Tuzli

Aidin suprug Ahmet Mešanović, danas je direktor Proing – građevinara, po struci je magistar građevinarstva. Kaže da je veoma ponosan što su danas konkurentni vodećim kompanijama u srodnim djelatnostima u BiH.

Sanacija dugova i ulaganje u kadrove

„Trebalo je istovremeno sanirati dugove i ići u korak sa konkurencijom. Bio je veliki izazov i odgovornost početi i praktično raditi sve ono oko čega se teoretski znalo dosta toga, a praktično gotovo ništa. Danas imamo 40 radnika od kojih je 5 inžinjera čiji je prosjek godina 27, četvoro ekonomista, imamo iskusne radnike u proizvodnji i montaži, novu halu i opremu za proizvodnju betonskih konstrukcija koju možemo prilagođavati različitim projektnim dimenzijama, dizalice i transportna sredstva za dopremanje i ugradnju konstruktivnih elemenata na lokalitetima ugovorenih objekata. Uspijevamo zadovoljiti potražnju i rokove upravo zahvaljujući tome što radimo sve svojim snagama“, kaže Mešanović.

U protekle tri godine proizveli su i ugradili betonske konstrukcije za objekte ukupne površine oko100.000 kvadratnih metara. 

„Izuzetno smo ponosni na ovih 100.000 kvadrata objekata koje smo kao mlada ekipa stručnih ljudi uspjeli izgraditi u posljednje tri godine. Ono što me posebno raduje je činjenica da smo od pokretanja ponovne proizvodnje 2015. godine i našeg prvog objekta na Fabrici za preradu svježeg mesa Menprom Gornja Tuzla, ukupne površine oko 4.000 metara kvadratnih, a koji je izdrađen za 70 – tak radnih dana, što mi se kao mladom inžinjeru činilo projektom koji se ne može brže završiti, dok danas radimo i po osam sličnih objekata istovremeno“, kaže Ahmet.

Razmišljali o odlasku u Njemačku a danas upravljaju uspješnom kompanijom u BiH

Menprom doo proizvodna hala

Pored Ahmeta i Aide u rukovodećem timu su još tri mlada građevinska inžinjera, njihovi dojučerašnje kolege sa fakulteta.

„Ono što će ostati posebno zabilježeno u biografiji firme Proing – građevinar ali i u našim ličnim biografijama su izgradnja poslovnog objekta Tuzlanske pivare, površine 3.500 kvadrata, a koji smo 2016. godine izveli po sistemu „ključ u ruke“, kao i izgradnja Industrijske zone Bijeljina II gdje smo za šest mjeseci uspjeli izgraditi sedam objekata ukupne površine oko 20.000 kvadratnih metara“, kaže Ahmet.

Natprosječna primanja radnika

Tokom najtežeg perioda firme, nadovezuje se Aida na suprugovu priču, shvatili su da uspjeh, osim u tehničkom i inovativnom dijelu, podrazumijeva i izgradnju pozitivnog poslovnog imidža kompanije i kroz odnos prema radnicima.

„Danas smo ponosni jer naši radnici imaju natprosječna primanja, redovno im se izmiruju porezi i doprinosi, kontinuirano obnavljamo HTZ opremu, a imaju i sva ostala prava u skladu sa zakonima“.

Tuzlanska firma Proing – građevinar već ima ugovorene radove za sljedećih šest mjeseci i kako kažu naši sagovornici, uglavnom su to projekti o kojima nijedno od njih kao mladi inžinjeri prije nekoliko godina nisu mogli ni sanjati.  

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.