Subota, 22 Juna

Privatni Univerzitet u Travniku gradi svjetsku obrazovnu mrežu?!

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: N. Š. – K.

Rasprava državnih parlamentaraca o razlozima zbog kojih Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta Bosne i Hercegovine još nije članica Evropske asocijacije (ENQA), osim „izražavanja zaprepaštenja što politika ima uticaj na izbor članova Upravnog odbora Agencije“ i još jednog cirkusa zakonodavaca, nije donijela ničeg novog.

Bivši direktor GRAS-a, bivši optuženik i svjetski ambasador znanja

Zastupnici, indirektno odgovorni i za aktuelnu situaciju, umjesto ozbiljne analize iznosili su već milion puta izrečene vic – kvalifikacije o nekim privatnim fakultetima. Pa se čulo da “ko nije bio u Travniku, a nije diplomirao, laže da je bio u Travniku“ ili „na Sokolac treba otići na kafu i usput diplomirati“.

Zakonodavci su time samo doprinijeli daljnjem relativiziranju ozbiljnog problema visokog školstva. Jer, dok se bave posljedicama i populističkim izjavama, a javnost priča viceve, fakulteti koje „prozivaju“ imaju uredne akreditacije, organiziraju nove studijske programe a rektori tih univerziteta kite se svjetskim priznanjima.

Osnivač i rektor Internacionalnog univerziteta Travnik (IUT), prof.dr. Ibrahim Jusufranić, nesmetano je već potpisao hiljade diploma. Brojne su uokvirene i istaknute na zidovima ureda domaćih političara, državnih službenika, uposlenika javnih preduzeća, profesora,  javnih ličnosti.

Jusufranića je beogradska Srpska akademija inovacionih nauka 2013. godine proglasila akademikom.

Jusufranić je slobodan, finansijski i akademskim titulama bogat građanin BiH.

Sudsko vijeće Kantonalnog suda Sarajevo nedavno je odbacilo optužbe protiv Jusufranića, bivšeg direktora KJKP GRAS-a, za zloupotrebu položaja i ovlasti.

Optužnica ga je teretila da je ovo javno preduzeće i budžet KS oštetio za oko 880.000 KM.

Dok su istražni organi radili na predmetu, Jusufranić je širom svijeta primao prestižna priznanja.

Iako su mediji ranije problematizirali procedure nekih svjetskih asocijacija prilikom dodjele priznanja, kako god, Jusufranić je između ostalog i „Naučnik godine 2016“. Ovu mu je titulu dodijelio Međunarodni istraživački Centar za dostignuća iz SAD-a.

Počasni je profesor Akademske unije u Oxfordu i vlasnik nagrade „Sokrates“ za lični doprinos razvitku nauke.

Član je Akademije nauka u Njujorku, dobitnik njemačkog priznanja „Dijamantsko oko za kvalitet i izvrsnost“.

Evropsko društvo za  kvalitet istraživanja (ESQR) mu je 2013. godine dodijelilo Evropsku nagrada za najbolju praksu.

Između ostalog, ima tutulu EBA poslovnog ambasadora.

Dio saopćenja objavljenog tom prigodom na web stranici IUT-a prenosimo bez lektorisanja: „Evropska poslovna skupština sa sjedištem u Oxfordu, Velika Britanija je inaugurisala Akademika, rektora IUT-a, Prof. dr. Ibrahima Jusufranića u EBA Poslovnog Ambasadora. Ovo je još jedno u nizu priznanje za rektora Jusufranića koji je jedan od najpoštovanijih regionalnih lidera u visokoobrazovnom procesu još od početka osamdesetih godina prošloga vijeka“.

Jusufranićevi fakulteti proglašeni najboljim na Balkanu

Na svečanoj ceremoniji 2012. godine u Beču, Odlukom Internacionalnog Sokrates komiteta za oblast visokog obrazovanja, IUT-u i rektoru Jusufraniću dodijeljena je prestižna nagrada ”Best University” za najbolji univerzitet na prostoru Balkana…

Od 2006-te godine kada počinju raditi prvi fakulteti na ovom privatnom travničkom Univerzitetu, do danas su potpisali 34 sporazuma o saradnji i pokretanju zajedničkih studijskih programa s visokoškolskim institucijama u regiji i svijetu, sporazuma o razmjeni studenata i druge ugovore o naučno- tehničkoj saradnji. Većina ih predviđa uspostavljanje zajedničkih studijskih programa, od dodiplomskih do doktorskih studija.

UGOVORI O SARADNJI S DRUGIM OBRAZOVNIM INSTITUCIJAMA:

Neke od institucija s kojima Internacionalni Univerzitet Travnik ima potpisanu saradnju: Fakultet za prometne znanosti iz Zagreba, Ekonomski fakultet Univerzita u Bihaću, Arhitektonski Fakultet Univerziteta u Beogradu, Saobraćajni fakultet Univerziteta Istočno Sarajevo, Fakultet za Logistiku Celje – Krško, Univerzitet Evropske vizije u Peći, Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu, The University of Tennessee – UT Knoxville SAD, Ekonomski fakultet u Subotici, Visoka škola “Banja Luka College”, Universiteti i Shkodres – Luigj Gurakuqi u Albaniji, Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru, Nezavisni univerzitet Banja Luka, EFFECTUS – Visoka škola za finansije i pravo iz Zagreba, Fakultet za pomorstvo iz Kotora, te Fakultet za saobraćaj, komunikacije i logistiku iz Berana. Evropski koledž na Kosovu, Mus Alparslan univerzitet iz grada Musa u Turskoj, Univerzitet Politehnika iz Bukurešta, Nikolo Kuzano Univerzitet  te Guglielmo Markoni univerzitet iz Rima, Univerzitet Nikola Kopernik iz Toruna u Poljskoj te Evropski univerzitet iz Skoplja.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.