Utorak, 21 Maja

Prijeti nam recesija

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Piše: Prof. dr. Izudin Kešetović                                           

U pravu je prof. dr. Anto Domazet kada je neki dan rekao da nam prijeti recesija. Sumnjam da ga je Vlada FBiH razumjela. Ona druga vlada, manjeg bh. entiteta i dalje pravi “svoj sunovrat”. O Distriktu Brčkom ne vrijedi pričati jer oni su dugo u svom “fiskalnom raju/dženetu”.

Da li narod zna o čemu se radi? Sumnjam. To ne znaju i oni kojima je to posao. Radi se o ozbiljnom upozorenju od čovjeka koji zna šta govori.

SKRIVENA INFLACIJA

Koliko god se u ovom trenutku slagali ili ne slagali oko nužnih mjera koje treba poduzeti istina je da imamo ogromne dubioze. Vlast to pokušava pokriti ili prikriti kroz javni dug. U stvari se radi o novom obliku poreza. To je porez unaprijed ili ex ante. Radi se o anticipiranim ili prijevremenim javnim prihodima. Sve se ovo radi pod objašnjenjem da nismo prezaduženi i da to drugi rade u većim iznosima i odnosima. To bi bilo tako pod uslovom da imamo ekonomiju Japana, Amerike, Njemačke, Italije. U stvari mi stvarno nemamo inflaciju Turske, ali suštinski ona je visoka i “skrivena”.

Pitanje je gdje se krije? Odgovor je jednostavan. Krije se u kupovnoj snazi stanovništva i opštem siromaštvu. Zato vlast priča bajke o većim platama i penzijama i novoj zaposlenosti. Stvarnost je drugačija. Gubitak kupovne sposobnosti stanovništva se vidi. Lažna slika cijena stanova i ostalih nekretnina dolazi iz sive zone ili je rezultat kupovne snage onih koji misle da su samo na privremenom radu u inostranstvu. Kada se i taj balon probuši kao 2008. godine imaćemo mrtvo tržište nekretnina. Onoga čega nema je ono što stvara novostvorenu vrijednost. Recesija je pravi izraz stanja šta nam se može desiti.

Posljedni “Mohikanci” koji su vjerovali u rast DBP – a su penzioneri. Čak su pristali da im se penzije određuju prema ovom pokazatelju u 50% iznosu. Danas se toga odriču jer rast DBP – a od 2-3 % ništa ne znači na nisku osnovicu, per capita /po glavi, dohotka. Sve u svemu očekuje nas recesija. Vlast se ponaša po onoj: “Selo gori a baba se češlja”.

Stavovi autora izneseni u tekstu ne odražavaju nužno stavove redakcije Megafon.ba.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.