Utorak, 23 Jula

PREŠUĆENI INTERVJU: OHR-ova poruka secesionistima

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Dejtonskim mirovnim sporazumom nije predviđena mogućnost otcjepljenja entiteta od Bosne i Hercegovine, putem referenduma ili na neki drugi način. Entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od BiH. Tačka. Izjavio je to Denis Hern, prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH u intervjuu za Nezavisne novine.

Nema ponovnog crtanja mapa

Hern je podcrtao da neće biti ponovnog crtanja mapa.

Upitan o budućnost Dejtonskog mirovnog sporazuma čija je godišnjica potpisivanja nedavno obilježena, Hern je građanima naše zemlje odaslao najbolju moguću čestitku za Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Onima koji se zaklinju u Dejtonski sporazum, a istovremeno zagovaraju ideju otcjepljenja Republike Srpske, ma kakavim nenasilnim mehanizmima to planirali, nedvosmisleno je „zaprijetio prstom“.  

PREŠUĆENI INTERVJU: OHR-ova poruka secesionistima

Dennis Hearne, prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH

Prije nego će ovaj iskusni američki diplomata nedavno preuzeti dužnost u našoj zemlji, spekuliralo se kako je njegova kandidatura želja američke administracije da u BiH pošalje utjecajnog diplomatu. Ubrzo nakon dolaska u BiH Hern je u intervjuu za Dnevni avaz poslao identičnu poruku secesionistima.

Nije se zbog te izjave tada, kao ni danas, digla kuka i motika iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska. Nije bilo bog zna kakvih reakcija niti espresnog solidarisanja pozicije i opozicije u odbrani RS-a od pokušaja uskraćivanja „prirodnih prava“ jednom narodu, „nametanja volje Srbima“ iz političkog Sarajeva.

Kad poruku o neustavnosti secesije, ma kojim nenasilnim mehanizmima ona bila planirana, pošalje zvaničnik OHR-a i još na kraju kaže „i tačka“, onda se u Republici Srpskoj uglavnom šuti.

Može biti i zbog poznatog ignorantskog odnosa tamošnjih vladajućih struktura spram predstavnika Međunarodne zajednice u BiH. Ali, prije će biti taktika, „prešuti i prije će se zaboraviti“. Ne znači to, međutim, da prešućeno nije rečeno te da iza tih riječi ne stoji visoki međunarodni zvaničnik.

Međunarodna zajednica u BiH nastoji da odgovornost za ključne procese u zemlji preuzmu domaći akteri, ali kako je Hern pojasnio, kriteriji za zatvaranje OHR-a još uvijek nisu ispunjeni.

Mandat visokog predstavnika, koji je instrument međunarodne zajednice, ostaje nepromijenjen. On ima sva sredstva na raspolaganju da osigura poštivanje Dejtonskog sporazuma, uključujući i Bonske ovlasti, kazao je.

Jasan signal

OHR više ne kažnjava, ne smjenjuje domaće dužnosnike, OHR nadzire, pomaže, povremeno „naruži“. Ali u vrijeme kad domaći političari svojim potezima iscrpljuju, raspamećuju osiromašene i nezadovoljne narode i građane, a svojim osionim odnosom spram evropskih i međunarodnih institucija pothranjuju osjećaj beznadežnosti i bespomoćnosti, poruka zvaničnika OHR-a je bar signal da sve možda i nije tako kako bi pojedini političari u BiH željeli da mislimo. I da ih se bespogovorno, bez iluzija da postoji drugačiji put, slijedi „utabanom stazom“.  

N.Š.K.

Megafon.ba

Dijeli.

1 komentar

  1. Đuro Pucar Stari na

    Ovaj Dejtonski sporazum podsjeća me na zlatno tele koje Izraelci napraviše nakon robstva u Egiptu na putu ka Izraelu zemlji obećanoj dok je “MOJSIJE” na gori razgovarao sa Bogom. Vrativši se sa gore razbi zlatno tele koje Izraelci proglasiše božanstvom i Božijim riječima opet vrati Izraelce na put ka obećanoj zemlji !!! Zato razbijmo Dejtonski sporazum ( zlatno tele ) i krenimo ka slobodi !!!

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.