Ponedjeljak, 27 Maja

Povratak raseljenih 26 godina nakon rata istim metodama i sredstvima: 5 miliona KM za motokultivatore 

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

U analizama trendova povratka, 26 godina nakon rata je očigledan previd jednog važnog „detalja“ – vremenske distance. Dakle, 26 godina je od završetka rata i danas su povratnici uglavnom već u sedmoj ili osmoj deceniji života.

Autor: Nermina Šunj – Kušljugić

Ministarstvo za raseljene osobe i izbjeglice Federacije Bosne i Hercegovine ove će godine pomoći povratnike i sa novim poljoprivrednim mašinama. Ovih je dana raspisan javni poziv za trogodišnju nabavku motokutivatora, ukupne vrijednosti 5.000.000 KM.

Nije to prvi projekat ove vrste ali je po iznosu novca jedan od do sada najvećih.

Četvrt stoljeća nakon rata dobili građevinski materijal za kuće

Ljudima koji pokušavaju osigurati bilo kakav izvor prihoda u selima Podrinja, vjerovatno je ovo lijepa vijest. Međutim, vjerovatno mladima i zdravima.

Kupovina motokultivatora dolazi u vrijeme intenziviranja izgradnje hiljada stambenih objekata širom BiH kako bi prema posljednjim zadatim rokovima, do 2022. godine, bili zatvoreni kolektivni centri za stanovanje. Rok je nekoliko puta pomijeran godinama unazad a još uvijek u kolektivnom smještaju širom BiH žive hiljade ljudi.

Prije pet dana (16. aprila) je federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić posjetio povratničku zajednicu u Zvorniku i sa gradonačelnikom ovog grada Zoranom Stevanovićem potpisao sporazum o izgradnji infrastrukture u povratničkim mjestima.

Ministar Ramić je uručio i ugovore za 12 povratničkih porodica koje će dobiti građevinski materijal za izgradnju ili rekonstrukciju kuća i stanova.

U oblasti održivog povratka podržane su 54 povratničke porodice kojima je osiguran građevinski materijal za izgradnju stajskih objekata, podrška u kupovini mehanizacije i priključaka i nabavci stoke.

A sve to, posebno kupovina mašina za obradu zemlje, uglavnom se veže za termin „održivi povratak“. Udomaćio se taj termin u vokabularu bh. političara kada govore o budućnosti, mada je 26 godina nakon rata to već trebalo da bude završen proces koji podrazumijeva, prije svega, stabilan izvor prihoda za povratnike tamo gdje se vraćaju.

Povratnici u sedmoj i osmoj deceniji života

Kupovinom poljoprivrdnih mašina i pomaganjem u nabavci sjemena za proljetnu sjetvu, vjerovatno se pretpostavlja da se povratnici uglavnom bave poljoprivredom, jer se manjak radnih mjesta i drugih šansi za posao ili školovanje, pokazao razlogom slabog povratka mlađe populacije. U prijeratna prebivališta, bar tako je bilo do sada, vraćaju se uglavnom njihovi roditelji i u analizama trendova povratka, 26 godina nakon rata, očigledan je previd jednog važnog „detalja“ – vremenske distance. Dakle, 26 godina je od završetka rata i danas su povratnici uglavnom već u sedmoj ili osmoj deceniji života.

Tako da su im građevinski materijal da prave kuće ili poljoprivredne mašine da oru zemlju sada od koristi jedino ako imaju novac da kuće napokon naprave i nekog mlađeg i zdravijeg u porodici ko je voljan da se vrati i radi sa tim doniranim poljoprivrednim mašinama.

Megafon.ba 

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.