Utorak, 23 Jula

Potrošačka korpa za juni dvostruko skuplja od prosječne plate u FBiH

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Sindikalna potrošačka korpa za juni je jeftinija od majske za 155,66 KM ali je i dalje dvostuko viša od prosječne isplaćene plate u FBiH u istom periodu

Autor: Megafon.ba

Potrošačka korpa za juni 2020. godine je prema računici Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) iznosila 1.840, 87 KM.

Toliko je novca potrebno četveročlanoj porodici u Federaciji BiH za mjesec dana a u taj iznos uračunati su troškovi hrane, stanovanja, komunalnih usluga, odjeće i obuće, obrazovanja, kulture, prijevoza, održavanja domaćinstva, higijene i održavanja zdravlja.  

Istovremeno je prosječna isplaćena plata u FBiH za juni 2020. godine iznosila 947 KM.

Iako cijena potrošačke korpe uglavnom raste sa troškovima života, sindikalna potrošačka korpa za juni jeftinija je od majske za 155,66 KM. U maju je četveročlanoj porodici na mjesečnom nivou bilo potrebno 1.996,53 KM što je za 8,81 KM skuplje od iznosa potrebnom za prethodni mjesec.

Sindikalna potrošačka korpa juni 2020. godine – 1.840 KM

Prosječna plata isplaćena u FBiH – 947 KM

Razlika -1.049 KM

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.