Četvrtak, 20 Juna

Potrošačka korpa u aprilu 2.083 KM

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Pokrivenost sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom je 45,64 posto.

Autor: Megafon.ba

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) izračunao za april 2021. godine iznosi 2.083,56 KM. Za 22,44 KM je jeftinija od potrošačke korpe za prethodni mjesec.

Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom je 45,64%.

Prosječna plata u FBiH viša za 4 KM

Prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH za februar 2021. iznosila je 951,00 KM (posljednji podatak objavljen od strane Federalnog zavoda za statistiku) i za 4,00 KM je viša od iznosa u prethodnom mjesecu.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednješkolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Potrošačku korpu čine sljedeće kategorije:

Prehrana – 43,1%

Stanovanje i komunalne usluge – 14,9%

Higijena i održavanje zdravlja – 7,0%

Obrazovanje i kultura – 8,2%

Odjeća i obuća-14,4%

Prijevoz – 6,6%

Održavanje domaćinstva – 5,8%

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 86 artikala.

(Izvor: SSSBiH)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.