Petak, 14 Juna

POTEZ GODINE: Ugledni ekonomisti upozorili MMF da bh. vlasti kredite ne troše za razvojne projekte već za punjenje budžeta  

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ekonomski eksperti, Cenić, Aćimović, Pavlović, Čavalić i Hadžić, od rezidentnog predstavnika MMF-a u našoj zemlji zatražili da tokom pregovora o novom kreditu od 1,5 milijardi KM, uzmu u obzir dosadašnja neispunjena obećanja predstavnika bh. vlasti i podsjetili da je potrebno usloviti kredit jasnim uvjetima i namjenom utroška novca.

Autor: N.Š.K.

Uoči početka pregovora predstavnika Bosne i Hercegovine sa MMF-om o novom kreditu od 1,5 milijardi KM, zabrinuti zbog dosadašnje prakse bh. vlasti da novac troše uglavnom na punjenje budžeta, petero uglednih bosanskohercegovačkih ekonomista, prof. dr. Svetlana Cenić, dr. Draško Aćimović, dipl. oecc Zoran Pavlović, mr. sc. Admir Čavalić i mr. sc. Faruk Hadžić, pisali su rezidentnom predstavniku MMF-a u našoj zemlji Andrewu Jewellu.

Novcem od kredita kupovali i službena auta

Pismo prenosimo u cijelosti:

Poštovani gosp. Jewell,

Obraćamo Vam se kao grupa ekonomista, koja je duboko zabrinuta najavama vlasti u Bosni i Hercegovini vezano za pokretanje pregovora oko dobivanja novog kredita od MMF-a, prema najavama vrijednog 1,5 milijardi KM.

Kao progresivni dio struke, na početku pandemije COVID-a, upozoravali smo da nam slijedi period duboke ekonomske krize i da je potrebna hitna reakcija vlasti kako bi se pomoglo održanju privrede i privrednog sistema, uključujući i vanjsko zaduženje, koliko god je potrebno, ali ako će biti usmjereno u konkretne projekte i neophodne strukturne reforme, koje mogu dovesti do oporavka naše ekonomije.

Ipak, iz dosadašnjeg iskustva u saradnji sa MMF-om, uključujući i posljednje odobrenih 330 miliona eura putem Instrumenta za brzo finansiranje, vidimo da se dobiveni novac usmjerava u tekuću budžetsku potrošnju, bez bilo kakve jasne namjene i provedbe obećanih reformi, gdje se vlast čak nije odrekla nepotrebnih izdataka poput onih za nabavke službenih automobila.

Stoga, želimo Vas zamoliti i kao građani i kao grupa ekonomista, da prilikom pregovora oko zaključenja novog kreditnog aranžmana, uzmete u obzir činjenicu dosadašnjih neispunjenih obećanja predstavnika vlasti, smatrajući da su potrebni jasni uslovi i namjena utroška sredstava.

Naglašavamo da podrška nužno ne mora biti usmjerena prema višim nivoima vlasti, već i prema progresivnim lokalnim zajednicama, sa konkretnim idejama i projektima, gdje bi se novac usmjerio precizno za ukidanje određenih parafiskalnih nameta, ukidanja taksi za osnivanje pravnih lica, digitalizacije javnog sektora, restruktuiranja poslovanja javnih komunalnih preduzeća, unapređenja zdravstvenog sektora, te aktivnosti koje će dovesti do transparentnijeg rada institucija, kontrole zaduživanja javnih i državnih preduzeća i generalno nabavki u javnom sektoru, a ne u tekuću budžetsku potrošnju i finansiranje preglomazne i neefikasne administracije. Stabilnost zdravstvenog sektora, kao i PIO sistema, od krucijalne je važnosti i njihovo funkcionisanje ne smije biti dovedeno u pitanje.

Želimo vam puno uspjeha u daljnjem radu.

S poštovanjem,

Prof. dr. Svetlana Cenić

Dr. Draško Aćimović

Dipl. oecc  Zoran Pavlović 

Mr. sc. Admir Čavalić

Mr.sc. Faruk Hadžić

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.