Subota, 22 Juna

Poslodavci traže od Elektroprivrede da stornira ugovore za struju dostavljene početkom januara

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ukoliko JP Elektroprivreda BiH ne prihvati zahtjeve poslodavaca tražit će hitnu sjednicu Vlade Federacije BiH.

Autor: Megafon.ba

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine (UPFBiH) je sa sastanka u petak, kojem je prisustvovalo više od stotinu poslodavaca iz cijele Federacije, uputilo zahtjev Elektroprivredi BiH dd Sarajevo (EPBiH) da se hitno storniraju ugovori koje su im ponudili. Naime, iako je Vlada ograničila rast cijena struje na najviše 20 posto, Elektroprivreda je, tvrde poslodavci, početkom januara poslala ugovore i do šest puta skuplje od prethodnih.

UPFBiH nakon sastanka poslali zahtjeve Vladi i Elektroprivredi u kojima traže slejdeće:

Zahtijevamo od Uprave JP Elektroprivrede BiH da hitno storniraju ugovore koje su poslali kompanijama za rezervno snabdijevanje električnom energijom na 60 dana, čija je cijena i do šest puta veća u odnosu na prošlogodišnju. 

Od JP Elektroprivrede BiH se traži da stornira račune i da ispostavi nove račune o snabdijevanju električnom energijom koje je snabdijevala u 2021. godini, bez obzira da li su ti kupci poslali zahtjev za ponudu za snabdijevanje električnom energijom, prihvatili ponudu za snabdijevanje električnom energijom i potpisali ugovor, ili nisu prihvatili ponudu za snabdijevanje električnom energijom i nisu potpisali ugovor.

U novim ugovorima osnovica za porast cijena električne energije do 20 posto maksimalno, je cijena električne energije iz godišnjeg ugovora tog kupca uz prethodnoj godini prije poskupljenja električne energije.

Uvećane cijene električne energije primjenjuju se od 06.01.2022. godine, odnosno od dana stupanja na snagu Zakona o dopuni Zakona o električnoj energiji u FBiH na sve kvalifikovane kupce električne energije.

Ugovori o snabdijevanju električnom energijom kvalifikovanim kupcima, koji će biti ponuđeni na osnovu člana 16a. Zakona o dopuni Zakona o električnoj energiji u FBiH moraju imati iste uslove snabdijevanja (npr. u pogledu termina plaćanja, promjena cijena snabdijevanja tokom trajanja ugovora, više sile i sl.), kao i ugovori o snabdijevanju električnom energijom koji su realizovani tokom 2021. godine.

Ukoliko JP Elektroprivreda BiH ne prihvati naše zahtjeve, tražimo hitnu sjednicu Vlade Federacije BiH na kojoj će se donijeti odluka u skladu sa našim zahtjevima.

Udruženje poslodavaca FBiH će napraviti Zahtjev za autentično tumačenje člana 16a. Zakona o dopuni Zakona o električnoj energiji u FBiH i hitno ga uputiti Parlamentu FBiH.

Poslodavci su zaključili da će ugovore o rezervnom snabdijevanju vratiti JP Elektroprivredi BiH, uz zahtjev da se dostavi ugovor o rezervnom snabdijevanju zaključno sa 05.01.2022. godine, te ugovor o snabdijevanju električnom energijom počev od 06.01.2022. godine u skladu sa pomenutim Zakonom i Odlukom Vlade Federacije BiH o ograničavanju povećanja cijena snabdijevanja električnom energijom.

(Izvor: UPFBiH)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.