Petak, 14 Juna

Poruka iz Memorijalnog centra Srebrenica na godišnjicu zločina nad hrvatskim civilima u Grabovici

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Iz Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari su pozvali sve eventualne svjedoke da obznane informacije koje imaju o zločinu počinjenom na današnji dan 1993. godine i sudbini nestalih za čijim kostima se još uvijek traga.

Autor: Megafon.ba

Povodom obilježavanja zločina nad civilnim hrvatskim stanovništvom mjesta Grabovica, koji su pripadnici Armije RBiH počinili 9. septembra 1993. godine, oglasili su se iz Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine.

Poziv svjedocima koji imaju informacije o nestalima

„Prema pravosnažnim presudama, van razumne sumnje je dokazano da je u zločinu u Grabovici ubijeno najmanje 13 civila hrvatske nacionalnosti, a među njima i jedno dijete starosti 4 godine. Dosadašnjim presudama za ovaj zločin je utvrđena odgovornost 5 lica, što je mali, ali važan korak u našoj zajedničkoj borbi za pravdu. Pozivamo sve eventualne svjedoke i sva lica koja imaju podatke o nestalim licima iz ovog masakra da izađu sa podacima i informacijama o lokacijama i sudbini onih za kojima se još uvijek traga.

Upućujemo izraze saučešća i saosjećanja sa porodicama žrtava Grabovice, a posebno hrabrim dječacima Goranu i Zoranu Zadri, koji su masakr preživjeli i svojim pričama učinili da zločin ne bude zaboravljen, a počinioci budu privedeni licu pravde.

Također, ne smije se zaboraviti ni vrijedan i hrabar rad ratnog novinara Šefke Hodžića iz sarajevskog Oslobođenja koji je, među prvima, radio na istrazi priče o Grabovici“, pojašnjavaju iz Memorijalnog centra Srebrenica.

Iz Memorijalnog centra pozivaju da se u Bosni i Hercegovini pristupi reformi obrazovnog sistema te osigura da generacije koje dolaze ne slave zločince i ne negiraju činjenice o agresiji i genocidu od 1992. do 1995. godine. Također, pozivaju Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da aktivno pristupi utvrđivanju odgovornosti za sve one koji veličaju ratne zločine i negiraju presude, kako Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, tako i sudova u Bosni i Hercegovini.

„Uloga i misija Memorijalnog centra Srebrenica je čuvati sjećanje na žrtve genocida nad Bošnjacima iz jula 1995. godine. Istovremeno, naša uloga je biti spona u dijalogu o suočavanju sa prošlošću, zaštiti vladavine prava i izgradnji međuetničkog dijaloga koji će osigurati da se nikada i nikome ne ponovi ono što se dogodilo našim najmilijim“, zaključuju iz Memorijalnog centra.

(Izvor: Memorijalni centar Srebrenica)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.