Utorak, 23 Jula

Poreznim dužnicima omogućen otpis zatezne kamate za dugovanja doprinosa i poreza nastala do kraja 2016. godine

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine će poreznim obveznicima koji do 31. decembra 2020. godine izmire svoje zaostale obaveze, uključujući i troškove prinudne naplate za obaveze nastale do 31. decembra 2016.godine po osnovu doprinosa i poreza, otpisati dug po osnovu zatezne kamate u cjelosti.

U skladu sa odredbama Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o otpisu zateznih kamata, kamata nastala po osnovu dospjelih, prijavljenih, a neplaćenih javnih prihoda do 31.12.2016. godine, otpisuje se u cijelosti, ako obveznik obaveze glavnog duga izmiri najkasnije do 31.12.2020. godine.

Zahtjev za otpis zatezne kamate na javne prihode na odgovarajućem obrascu, uz dokumentaciju kojom se dokazuje da su izmirene obaveze po osnovu glavnog duga i troškova prinudne naplate koji se odnose na navedeni period, podnosi se nadležnoj službi Porezne uprave FBiH kod koje se podnosilac zahtjeva vodi kao porezni obveznik.

Na osnovu podnesenog zahtjeva za otpis zateznih kamata, dostavljene dokumentacije i službene evidencije, a u slučaju da su izmirene sve obaveze prema ovom zakonu, Porezna uprava donosi rješenje o otpisu zateznih kamata kojim se utvrđuje pravo poreznog obveznika na otpis.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.