Petak, Decembar 9

Porezi na ekstraprofite

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Piše: Prof. dr. Izudin Kešetović

Evropska komisija vodi raspravu o oporezivanju ekstraprofita. I dok se raspravlja o porezima na dobit može se vidjeti šta znači uređeni finansijski sistem. Šta to znači?

Ideja je da se profiti usmjere na socijalne programe. Rekli bi da je to uredu pod uslovom da postoji finansijska i fiskalna disciplina.

VREMENA ZA ČEKANJE NEMA

U Bosni i Hercegovini je finansijska i fiskalna disciplina na veoma niskom nivou. Primjer prvi je broj blokiranih računa i obim gubitaka u javnom i privatnom sektoru.

Primjer treći je broj poreskih prijava fizičkih i pravnih lica na obračunatu dobit i dohodak.

Primjer četvrti su iskazane osnovice plata za obračun doprinosa i poreza.

I primjer peti je broj pokrenutih stečaja na stanje likvidnosti i solventnosti fizičkih i pravnih lica. I tako redom.

Brojni primjeri bi nas naveli na zaključak da smo izvan okvira fiskalnih ciljeva. Siva ekonomija i evazija, dakle, izbjegavanje plaćanja poreza pronalaženjem “rupa u zakonu” su prihvaćen model. Stoga se “ozbiljna” država mora zapitati kako provesti mjere socijalne zaštite. Ovo što imamo je improvizacija.

„Dobra“ strana krize je što otkriva slabosti a šansa postoji. Dobre prakse postoje. Stvar je izbora. Odluka je na nosiocima vlasti. Vremena za čekanje nema. Znanja i volje manjka. Porezi su snažan instrument ekonomske politike.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.