Četvrtak, 13 Juna

Politički analitičar Enver Kazaz: Ulazimo u novu epohu apsolutne nestabilnosti, novih svjetskih odnosa i globalanog poretka

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

„Ekonomski, Bosna i Hercegovina će kao i cijeli svijet platiti cijenu rata, divljanjem cijena na tržištu, naravno izazvanjem energetske krize koju će Rusija jačati do maksimuma kako bi naštetila Evropskoj uniji i Zapadu zbog uvođenja sankcija“, kaže politički analitičar Kazaz.

Autor: Mediha Tabaković

Jedno od bitnih pitanja nakon invazije na Ukrajinu jeste pitanje koliko će trenutna situacija utjecati na Evropu i ostatak svijeta. Bosna i Hercegovina će po svemu sudeći platiti cijenu rata u Ukrajini politički i ekonomski, kroz znatno povećanje cijena.

Politički analitičar Enever Kazaz, za Megafon kaže da će doći do raspada centra moći koji je nekada bio na Zapadu.

RUSIJA I KINA KONTRA ZAPADA

„Bez sumnje će se napad na Ukrajinu odraziti ne samo na Bosnu i Hercegovinu nego i na cijeli svijet. Rat u Ukrajini definitivno znači kraj jednog oblika kapitalizma i procesa globalizacije, i prelazak u potpuno drugi multipolarni svijet, onaj unipolarni svijet gdje je centar moći bio smješten na Zapad, sada će se već razmjestiti na nekoliko strana prije svega njegovi centri će se dijeliti pa ćemo imati Rusiju i Kinu kao velike svjetske sile koje će se evo Rusija otvoreno ratom, a Kina trgovinskim ratom suprostaviti Zapadu. Ulazimo u novu epohu apsolutne nestabilnosti uspostavljanja novih svjetskih odnosa i globalanog poretka“, kazao je Kazaz.

Invazija na Ukrajinu izazvala je probleme u svijetu, posebno ekonomski jer će cijene na tržištu znatno porasti kao i energetska kriza koja će ugroziti svijet, a koju će prema riječima Kazaza, Rusija jačati do maksimuma.

„Bosna i Hercegovina je zemlja koja je u interesnoj sferi Rusije u onoj mjeri u kojoj ona Bosnu i Hercegovinu koristi kao prostor izazivanja kriznog žarišta u trbuhu Evrope, u kojoj je naravno, stegao Bosnu i Hercegovinu na njenom putu u NATO. One snage u BiH, a to je prije svega režim Milorada Dodika, koristit će situaciju u Ukrajini za povećanje svojih separatističkih aspiracija, dok ćemo s druge strane imati vrlo  jasan odgovor ka unitarizaciji države i prisustvovat ćemo nekoj vrsti jačanja unutarnjeg konfikta ionako nestabilnoj zemlji. Ekonomski, Bosna i Hercegovina će kao i cijeli svijet platiti cijenu rata, divljanjem cijena na tržištu, naravno izazvanjem energetske krize koju će Rusija jačati do maksimuma kako bi naštetila Evropskoj uniji i Zapadu zbog uvođenja sankcija. Jednom riječju Bosna i Hercegovina platit će značajnu cijenu za rat u Ukrajini“, istakao je Kazaz.

Bosna i Hercegovina po riječima Kazaza ne može ostati neutralna kako to Milorad Dodik želi, nego će ipak morati da bira stranu, ali naravno kao u svemu ostalom Bosna i Hercegovina će i ovog puta biti podijeljena.

BIH U PAT POZICIJI

„Bosna i Hercegovina mora odabrati stranu, međutim, zbog unutarnje situacije u Bosni i Hercegovini bit ćemo kao i u mnogim drugim stvarima u pat poziciji, i jasno je da su dva člana predsjedništa Željko Komšić i Šefik Džaferović dali podršku Ukrajini, i jasno je da se Milorad Dodik pravi naivan i pokušava zadržati nekakvu neutralnost, a ona u ovo trenutku znači prorusku poziciju u potpunosti, tako da ćemo i s te strane biti podijeljeni i s te strane će se konflikt iz Ukrajine odražvati na unutarnje odnose u Bosni i Hercegovini“, naveo je politički analitičar Enver Kazaz.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.