Utorak, 27 Februara

Poduzetnički zamah u Živinicama: Novih 50 miliona KM ulaganja u Poslovnu zonu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Poslovna zona Živinice uskoro će dobiti devet novih hala sa ulaganjem od oko 50 miliona KM. Privredni ambijent u ovom gradu pokazao se posljednjih godina povoljnim za privrednike zbog otvaranja Centra za biznis i pojednostavljivanja procedure oko pokretanja novih biznisa ili širenja postojećih. Ovaj model mogao bi biti uzor drugim lokalnim zajednicama koje žele privući strana ulaganja ili animirati domaće privrednike da ulažu u lokalne zajednice.

Piše: Enisa Alibalić

Senad Klopić jedan je od novih investitora u Poslovnoj zoni Ciljuge 2 na području Živinica. Dvije decenije se bavio ugostiteljstvom i sa sinom, koji živi u inostranstvu, odlučio je uložiti u biznis u Bosni i Hercegovini. Smatra da je u Živinicama, gdje je i rođen, povoljan poslovni ambijent za ulaganje.

Senad Klopić, poduzetnik iz Živinica (Foto: E.A./Megafon)

„Započeli smo jednu poslovnu halu od 1.340 kvadrata. Planiramo da pokrenemo fabriku za proizvodnju hrane. U Gradskoj upravi Živinice su jako raspoloženi da olakšaju pokretanje biznisa. Cjelokupan ovaj ambijent koji tamo vlada i nas je potaknuo da upravo ovdje ulažemo i upravo u kraju iz kojeg jesmo radimo, privređujemo i omogućavamo nova zapošljavanja“, kaže Klopić za Megafon.

EFEKTI OTVARANJA CENTRA

Poslovni ambijent u Živinicama počeo se mijenjati 2018. godine kada je osnovan Centar za biznis s namjerom da se promijeni odnos javne uprave prema poduzetnicima. Ovime je otvorena mogućnost jednostavnijeg i svrsishodnijeg početka poslovanja i njegovog kasnijeg razvijanja u biznis koji će pojedincu omogućiti da samostalno radi, gradu donijeti nova zapošljavanja i prihode, a u širem kontekstu gledano razvoju privrede u Tuzlanskom kantonu i Bosni i Hercegovini.

Indira Džeko, pomoćnica gradonačelnika za lokalni ekonomski razvoj, finansije i trezor (Foto: E.A./Megafon)

„Centar za biznis je mjesto gdje svaki investitor, bilo da se radi o domaćem ili stranom, velikom ili malom ulagaču, može da dođe i dobije sve potrebne informacije o pokretanju biznisa i podršku u realizaciji svoje poslovne ideje. U tom smislu smo se fokusirali na edukativni segment u smislu pokretanja novih biznisa, poboljšanja poslovanja u postojećim biznisima i na privlačenje direktnih stranih investicija, promocije našega grada i pogodnosti koje ova sredina nudi investitorima. Skraćene su procedure u smislu obezbjeđivanja svih potrebnih dozvola i drugih dokumenata potrebnih za pokretanje biznisa. Također smo omogućili da se sve one administrativne takse koje se odnose na poduzetnike smanje na najmanju moguću mjeru i, ako je to moguće, ukinu“, pojašnjava Indira Džeko, pomoćnica gradonačelnika Živinica za lokalni ekonomski razvoj, finansije i trezor.

Ovakav pristup poduzetnicima na lokalnom nivou pokazao se efikasnim. Postojeća preduzeća proširuju svoju proizvodnju, otvaraju nove hale i omogućavaju nova zapošljavanja. Dovelo je ovo i do toga da su mnogi start up projekti, koji su u početku bili mali biznisi, prerasli u srednja preduzeća. Uređena je nova poslovna zona kao veoma važan segment poslovanja. Ondje je do sada uloženo oko 200 miliona maraka. Poslovna zona uskoro će biti proširena sa devet novih hala sa ulaganjem od oko 50 miliona maraka.

Samir Kamenjaković, gradonačelnik Živinica (Foto: E.A./Megafon)

„Imamo značajne i velike investitore iz različitih zemalja. Imamo jednu američko-njemačku korporaciju, zatim korporacije iz Austrije i Njemačke. Ono što nam je značajno jeste da smo ponukali i domaće investitore da ulažu. Jedna firma iz Živinica sada ima ulaganje od oko 25 miliona maraka u firmu koja će za početak zaposliti oko 30 ljudi. Meni posebno draga priča je da se jedan od poslodavaca opredijelio za proizvodnju hrane. Naš cilj je bio da od jednog trgovinskog i poljoprivrednog kraja preko Centra za biznis napravimo kraj u kojem je proizvodni sektor na visokom nivou. Dokaz da smo uspjeli u tome je činjenica da smo prihode od proizvodnog sektora za ovaj period povećali za oko 50 posto“, kaže gradonačelnik Živinica, Samir Kamenjaković.

LOKALNE ZAJEDNICE PREPOZNALE BENEFITE

U narednom periodu planira je prelazak na sofisticiraniji trend: naučno-tehnološki park Poslovna zona Živinice trebao bi, po mišljenju Kamenjakovića, biti jedan od najboljih projekata u državi, jer će ostaviti mogućnost da u centrima gdje se bude proizvodila nova tehnologija i nove licence, ostanu mladi i obrazovani ljudi koji će nastaviti ovaj trend. Ovakav metod rada koji u protekle četiri godine djeluje u Živinicama počeo se širiti i na ostale lokalne zajednice koje su, pokazalo se, nukleus razvoja privrede u Bosni i Hercegovini.

Jedna od poslovnih zona u Živinicama u kojoj je predviđeno novo ulaganje (Izvor: E.A.)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.