Četvrtak, 13 Juna

Podrška krojačima i kuharima školovanim u Zavodu za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju u Tuzli

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Učenici Zavoda u Tuzli koji se mogu školovati za pomoćne krojače i kuhare, kada završe srednju školu teško pronalaze posao i svrha otvorenog Odjeljenja u Zavodu je da i nakon škole dobiju dodatnu podršku.

Autor: Megafon.ba

U Zavodu za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju Tuzla od 1. novembra otvoreno je Odjeljenje za radno osposobljavanje. Učenici u Zavodu će i nakon završetka školovanja i jer teško ponalaze posao, biti uključeni u društvenu zajenicu.

Odjeljenje za radno osposobljavanje moći će pohađati osobe koje završe srednju školu u okviru Zavoda, do navršene 21 godine života, a trenutno je formirana jedna grupa polaznika.

Otvaranje Odjeljenja rezultat je zajedničkog rada Vlade Tuzlanskog kantona, Vijeća roditelja i menadžmenta Zavoda.

Teško dolaze do posla

Radost zbog ovog događaja s učenicima, njihovim roditeljima i zaposlenicima Zavoda podijelile su i delegacije Vlade Tuzlanskog kantona koju je predvodio premijer Kadrija Hodžić i predstavnik Ureda OSCE-a u Tuzli Samir Arnaut. OSCE godinama pruža podršku u rješavanju problema s kojima se suočava ova osjetljiva kategorija našeg društva, saopćeno je iz Vlade TK.

U Zavodu u Tuzli školuju se i pomoćni kuhari (Foto: Press Vlade TK)

Dva su zanimanja za koja se mogu školovati učenici Zavoda za odgoj obrazovanje osoba sa smetnjama i psihičkom i tjelesnom razvoju u Tuzli. To su pomoćni krojači i pomoćni kuhari. Nažalost, kada završe srednju školu teško pronalaze posao, pa se već godinama javlja potreba da i nakon diplomiranja dobiju dodatnu podršku. Upravo to je svrha Odjeljenja za radno osposobljavanje.

„To znači roditeljima i djeci da će djeca sutra nastaviti poslije završetka srednje škole da će i dalje biti uključena u društvenu zajednicu, da će moći doprinositi, osjećat će se potrebnim za društvenu zajednicu i da će kroz ovo Odjeljenje moći da se osposobljavaju za tržište rada“, kazao je Omer Grebović član Vijeća roditelja Zavoda, zahvaljujući se Kantonalnoj vladi što je konačno omogućila realizaciju ovog projekta.

Vlada TK osigurala novac

„Duboko vjerujem u činjenicu da je svako društvo korisno onoliko koliko pomaže najslabijoj populaciji našeg društva. Ja danas ovdje ne vidim slabost. Vidim zaista volju, jednu snagu i energiju za daljim napretkom i zaista je čast biti dio Vlade koja je omogućila svim tim polaznicima da nastave svoje školovanje, svoje aktivnosti i boravak u ovoj instituciji. Ovo samo pokazuje koliko dijalog između roditelja, menadžmenta škole i vlade može donijeti dobro. Evo uspjeli smo ovaj projekat da realizujemo. Vjerujem da ćemo u budućnosti da realizujemo mnoge druge projekte. Vlada je obezbijedila finansijska sredstva koja su bila potrebna za realizaciju ovog projekta dok je menadžment škole obezbijedio kadrove i prostor“, kazao je ministar za obrazovanje i nauku u Vladi TK Elvis Baraković.

Posjeta Zavodu delegacije Vlade TK i predstavnika OSCE-a (Press Vlade TK)

„Vlada TK će i u narednom periodu preko resornog ministarstva pružati podršku u bilo kojem smislu, i u materijalnom i socijalnom smislu, a posebno, evo sada smo razgovarali u smislu uljučivanja u normalne tokove života ovih mladih osoba, koje izlaze iz ovih ustanova“, obećao je ovom prilikom ministar za rad i socijalnu politiku u Vladi TK Esad Džidić.

„Ono zasad što je planirano sa našim učenicima je pružiti im podršku pri jačanju njihovih vještina kada su u pitanju zanimanja koja su oni završili, a to je pomoćni kuhar i pomoćni krojač. Isto tako želimo da povežemo Odjeljenja za radno osposobljavanje sa Odjeljenjem za dokumentaciju i edukativnu inovaciju koja se nalazi pri Zavodu za odgoj i obrazovanje te da pružamo štamparske usluge, s obzirom da mi imamo u svojim zakonskim okvirima i da pružamo podršku inkluzivnom obrazovanju“, kazala je Selma Hodžić, vršiteljica dužnosti direktorice Zavoda Tuzla.

Još jedan korak do jednakosti

„Naravno i mi iz OSCE-a smo jako ponosni zato što smo bili bar dio tog projekta i što smo na mali način uspjeli da pomognemo da ostvare ovaj cilj. Nadam se da će ovo biti samo jedan korak u osnaživanju i pomoći tim osobama i da ćemo na kraju doći na neki nivo da te osobe imaju jednaka prava, jednake prilike, jednake mogućnosti kao i svi ostali“, rekao je Samir Arnaut službenik za ljudska prava u Uredu OSCE-a u Tuzli.

(Izvor: Press Vlade TK)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.