Petak, 14 Juna

Počinje primjena preporuke o kraćem periodu do revakcinacije cjepivom AstraZeneca

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

Stručno savjetodavno tijelo za imunizaciju Federalnog ministarstva zdravstva, 5. augusta 2021. godine je donijelo preporuku da se druga doza cjepiva protiv COVID-19 daje što ranije unutar preporučenog razmaka.

Razlog tome je porast broja oboljelih i prijetnja od širenja delta varijante SARS-CoV-2 u Federaciji BiH te činjenica da je kod osoba koje nisu vakcinisane ili nisu preboljele COVID-19 primjena jedne doze cjepiva manje učinkovita.

Kraći rok između dvije doze

Imajući na umu da je dokumentacijom proizvođača docjepljivanje preporučeno između 4. i 12. sedmice, Stručno savjetodavno tijelo smatra da je sigurno i trenutnom stanju postupka imunizacije u Federaciji BiH primjereno docjepljivanje nakon 6 sedmica.

Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine će putem odgovornih osoba za logistiku proslijediti plan za distribuciju cjepiva Vaxzevria, proizvođača AstraZeneca za cijepljenje drugom dozom stanovništva. Količine ovog cjepiva za cijepljenje prvom dozom distriburane su u 31. sedmici 2021. godine (26/27.7.2021.). Svi koji su u ovoj sedmici 2021. cijepljeni navedenim cjepivom mogu se javiti na isto cijepno mjesto gdje su primili prvu dozu, saopćeno je iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

(Izvor: ZZJZ FBiH)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.