Ponedjeljak, 27 Maja

Počela s radom Komisija za Srebrenicu: Temelj istraživanja knjiga autora poznatog po negiranju genocida

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Međunarodna Komisija za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine počela je s radom današnjom sjednicom u Banjoj Luci. Iako Komisiju čini tim međunarodnih stručnjaka, s obzirom na ranije najave iz Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, temelj istraživanja već je poznat.

Naime, tokom prve promocije knjige „Bitka za Srebrenicu – rat za civilizaciju“, autora Dušana Pavlovića, poznatog po negiranju genocida u Srebrenici, održane u Banjoj Luci krajem septembra 2018. godine, direktor Republičkog centra Milorad Kojić je Pavlovićevo istraživanje najavio kao „osnovu za rad međunarodne komisije za Srebrenicu“.

Kada je nedavno i u Srebrenici održana promocija ove knjige javno je ragirao Nedžad Avdić, preživjeli svjedok strijeljanja u Petkovcima i svjedok Haškog tužilaštva. Pisali smo već, Avdić se tokom promocije suprotstavio Pavloviću i njegovom, kako je ustvrdio, revidiranju historije i sudski utvrđenim činjenicama.

Podsjetimo, Vlada RS je 2004. godine usvojila izvještaj Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine, kojim je utvrđeno da se na tom području desio genocid. Međutim, izvještaj je prošle godine stavljen van snage.

Početkom februara 2019. godine osnovana je nova Komisija koja ima zadatak ponovo istražiti događaje 95-te.

Za predsjedavajućeg Komisije za Srebrenicu Vlada RS imenovala je Gideona Greifa iz Izraela, a članovi su Adenrele Shinaba iz Nigerije, Yuki Osa iz Japana, Roger Bayard iz Australije, Zeng Yi iz Kine, Giuseppe Zaccharia iz Italije, Markus Goldbach iz Njemačke, Laurence Armand French iz SAD-a i Marija Đurić iz Srbije.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.