Utorak, 23 Jula

Planjac o pokretanju škole novinarstva u Jelahu kod Tešnja: Ne pokušavamo izjednačiti certifikat sa fakultetskom diplomom

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Nermina Šunj – Kušljugić

Centar za obrazovanje odraslih EDUKA BH iz Jelaha kod Tešnja, koji nudi programe za sticanje diploma srednje stručne spreme te prekvalifikacije iz oblasti medicine, elektrotehnike, saobraćajne i mašinske struke, pokrenuo je i petomjesečnu školu novinarstva.

Nakon prvih, uglavnom negativnih komentara na društvenim mrežama vlasnika diploma četverogodišnjeg studija žurnalistike, a koji se pitaju da li se certifikatom urušava ugled profesije, zatražili smo pojašnjenje osnivača EDUKE koji je inače i vlasnik grupacije Planjax, doc.dr. Bajruzin Hajro Planjac.

Voditelj projekta je profesor emeritus Šemsudin Tucaković

Planjac je u telefonskom razgovoru za Megafon kazao da je certifikat namijenjen „priučenim novinarima“ koji već rade u medijima, a koji nemaju teoretska znanja, odnosno fakultetsku diplomu, kako bi stekli bar osnove iz teorije i prakse novinarstva.

„Kreator programa koji smo pokrenuli je profesor emeritus na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Šemsudin Tucaković. Predavači će biti ugledni novinari iz cijele BiH. Profesor Tucaković već pregovara s eminentnim novinarima i urednicima, kao što su Senad Hadžifejzović, urednica Oslobođenja (Vildana Selimbegović op.a.), magistar Dževad Kučukalić i brojni drugi“, kazao je Planjac.  

Podsjetio je da je i prije rata postojao Jugoslovenski institut za novinarstvo u Beogradu gdje se za godinu edukacije moglo steći određeno znanje i certifikat s kojim se moglo raditi u medijima.  

Po okončanju obuke, EDUKA će kandidatima dodijeliti certifikat za zvanje novinar ili PR menadžer. Certifikat se, kako je saopćeno iz EDUKE, može upisati u e-radnu knjižicu i garantiraju da je validan dokument za zapošljavanje u medijima ili kompanijama.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.