Utorak, 23 Jula

Penzionerska kvadratura kruga

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Udari u stranci su smišljeni i pogubni. Želi se 400.000 potencijalnih glasača “preusmjeriti” na komandu: “Atomski udar s desna/ lijeva”.

Piše: Prof. dr. Izudin Kešetović                    

Dešavanja u Stranci penzionera Federacije BiH i Udruženju penzionera Federacije BiH liči na “kvadraturu kruga”, u režiji predsjednika Sokića i Mehića. Sve ukazuje da nezavršeni Kongres Stranke penzionera liči na “atomski udar” pod komandom “predsjednika Sokića”. Posljednji izbori su to najbolje pokazali.

PENZIONERI SU GLASAČI DRUGIH STRANAKA

Rukovodstvo stranke živi u svom svijetu. Nikakav statut i poslovnik za njih ne važi. Provodi se volja jednog lica. Čak i brojka od 30 delegata koji su napustili Kongres Stranke penzionera FBiH ništa za rukovodstvo i njenog “predsjednika “Sokića ne znači. Naprotiv, slijede isključenja.

Lista Glavnog odbora Stranke se “frizira”. Sve u svemu žele se zadržati pozicije “stranke jednog lica”. Udari u stranci su smišljeni i pogubni. Želi se 400.000 potencijalnih glasača “preusmjeriti” na komandu: “Atomski udar s desna/ lijeva”. Sve zavisi od komandne opcije onih koji nemaju interes da penzioneri glasaju za sebe. Da je drugačije, ne bi bilo ovako. Ovako se pita(o) nebitni Redžo Mehić koji ne zna “da li je pošao ili je došao”. Ustvari njemu je „prošao rok upotrebe“. Sve što je trebao pokvariti on je pokvario. Zato ga niko ne uzima zaozbiljno. To daje snagu vlasti da opravdane zahtjeve penzionera “tretiraju pod razno”.

Jedini se bezveznim poslom bavi novi direktor onoga što je ostalo od Zavoda PIO/MIO. Posao mu je da najavljuje dan ispate penzija. Kako je krenulo sve su prilike da će se penzije isplaćivati tačno prvog u mjesecu.

Ona inovacija o akontacijama je propala. Pitajmo se zašto? Odgovor je malo složen. Sve što se ubere u Budžet više od polovine je od doprinosa. Ono iz poreza dođe preko JRT (Jedinstvenog računa trezora) i nešto iz direktnih poreza i iz  mnogobrojnih parafiskaliteta. Brojčanik radi. Rekordni prihodi se bilježe. Svi “hajruju”. Samo penzioneri gladuju i dobivaju sadaku za “energetsko siromaštvo”. Umjesto da to radi domaća vlast ista se pravi “mutava”. Kakve veze imaju penzioneri sa Budžetom FBiH kada je Finansijski plan MIO/ PIO u istom rangu prema Zakonu o budžetu F BiH. Kada mogu “baška” ostali fondovi što fali Fondu PIO/ MIO?

Logika je da se radi o destiniranim javnim prihodima. To znači da se tačno zna zašto su doprinosi namijenjeni. Kod poreza to nije slučaj.

I kako se zakonodavna i izvršna vlast bavi “kvadraturom kruga”, penzioneri će “klepiti ušima”. Da je Stranka penzionera u Parlamentu FBiH onda bi i ona bila “četvorka” ili “sedmorka”. Ovako je nula. Tada se ne bi pitao Redžo. On ima članarinu za maglu koju prodaje svojim članovima.

ČEKAJU UGALJ NA RATE I PAKETE HRANE

I dok rukovodstvo “hajruje” članovi “sisaju prst” ili čekaju banjsko liječenje, ugalj na rate ili paket hrane. Zauzvrat glasaju za desetine drugih stranaka, osim za svoju. Penzionersku. Da nije “kvadratura kruga” penzioneri bi danas imali veće penzije, najmanje za 50 poisto. Dotle važi komanda: “Udar s lijeva/desna”.

Valjda se ubrzo sve promijeni i dođe nova komanda: “Na lijevo/desno ravnaj se”. Naravno, bez Sokića i Mehića.

Stavovi autora teksta ne odražavaju nužno stavove redakcije Megafon.ba.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.