Utorak, 23 Jula

Pamtimo: 26 godina od brutalne likvidacije devet hadžićkih civila iz srpskog ratnog logora u Svrakama  

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Na današnji dan prije 26 godina, pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) ubili su devet hadžičkih civila zatočenih u ratnom logoru VRS „Planjina kuća“ u Svrakama u Vogošći.

Tokom ratnih operacija na brdu Žuč, iz ratnog logora „Planjina kuća“ izvedena je veća grupa logoraša. Prema svjedočenju preživjelih, brojni su logoraši na brdu Žuč srpskoj vojsci služili kao „živi štit“ od pokušaja Armije Republike Bosne i Hercegovine da iz pravca Sarajeva oslobode to područje. Na lokalitetu Bunjevaca kuća iz grupe logoraša odvedenih na Žuč tokom ratnih operacija, izdvojeno je devet muškaraca iz Hadžića, nakon čega su brutalno likvidirani. 

Na današnji dan prije 26 godina ubijeni su:

Čović Šerif (1946)

Sulejman Šunj (1946)

Mustafa Gušo (1951)

Enver Ismić (1951)

Fejzo Ismić (1947)

Džemail Mehanović (1956)

Šaban Musić (1946)

Nedžib Musinović (1965)

Suljo Omerović (1951)

 

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.