Petak, 14 Juna

Palanka u uredno ošišanoj glavi

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Piše: Nedžad Kušljugić

Danima centralna medijska tema: Draško Stanivuković. Pričamo o 27- godišnjaku, bez fakultetske diplome, bez konkretnog radnog iskustva, oskudnog poznavanja zemlje u kojoj želi da se pita, dokazanog neznanja o historijskoj ulozi Bogića Bogićevića.

Gospodin ili početnik

Kad spominje univerzitetsku profesoricu Svetlanu Cenić važno mu je da naglasi je li gospođa ili gospođica, ne prati medije iz Federacije Bosne i Hercegovine, ne priznaje genocid u Srebrenici, niti Haški tribunal (niti želi da potroši minimum intelektualnog napora da se zapita kakvi pravni umovi brane i sude na tom Sudu), ljudska prava su za njega samo pravo protesta njegovih glasača ako mu zatrebaju, osporavajući u isto vrijeme prava LGBT populacije i prava ostalih koji nisu „njegovi“.  

Intervjue sa Stanivukovićem, osobom vrlo oskudne intelektualne širine, gledaju desetine hiljada građana, čitajući, komentarišući i analizirajući svaku njegovu izgovorenu riječ.   

Živimo u vremenu žestokog, globalnog sukoba dva koncepta života: palanački i globalni (ne mislim na ono gdje ko živi, već na otvorenost pojedinca novim (sa)znanjima). Čovjek otvorena uma polazi od jedne pretpostavke, kako stiče i usvaja nova znanja otvara sebi nove vidike, mijenjajući i prvobitne pretpostavke i tako kroz cijeli život stalno se preispitujući.

Oni drugi, rode se, žive i umiru sa istim pretpostavkama za koje su ubijeđeni da su jedina i konačna istina.

Kada pogledamo kakav je izborni rezultat u pojedinim područjima Amerike, vidimo da su u gradovima pobjeđivali većinom Demokrate, a u ruralnim područjima većinom Republikanci. Opšte je poznato da Demokrate kandidiraju  diplomante prestižnih univerziteta, dok Republikancima diploma nije najvažnija.  

Da bi se živjelo u Njujorku, recimo na Menhetnu, ili u Londonu, Parizu, Tokiju… samo za stan vam treba cijelo bogatstvo. Da bi tamo živjeli morate se školovati, stalno educirati, biti fokusirani i poslodavcima ali i sebi, svojim radom, obezbjeđivati novo bogatstvo. Osim ako bogatstvo niste naslijedili.

Nasuprot tome, živjeti po Trampovom konceptu, znači biti šoumen, biti lojalan, biti odan, slijediti stereotipe bez obzira imaju li realno pokriće. Diploma i konkretno znanje manje su važni. Ovaj koncept u makro svijetu znači i održavanje prljavih tehnologija, trovanje planete, bagatelisanje nauke i tehnologije.

Tramp i njegovi saradnici već mjesec ponavljaju da su predsjednički izbori namješteni. Njegovim glasačima očigledno nije važno postoje li dokazi za tu tvrdnju, njima je riječ vođe jedina istinita i konačna.

U Evropi se ova dva koncepta susreću na primjerima Njemačke, Austrije, Velike Britanije ili Norveške s jedne strane, odnosno Mađarske, Poljske, Srbije ili Slovenije s druge strane.

Na Balkanu već odavno, uključujući sve zemlje, u potpunosti živimo drugi koncept.

Lojalnost vođi i ideologiji je osnova života, ona znači uspjeh, bogatstvo, vrijednost. Pri tome je najmanje važno znanje, sposobnost ili spremnost na prihvatanje novih znanja i sofisticiranih tehnologija.

Kod nas se ministar ili načelnik opštine može postati sa srednjom školom. Ne mora se imati specifično znanje ili vještine. Dovoljno je da si poltron i spreman da šutiš.

Po ovoj matrici balkanske vođe funkcioniraju decenijama, pri čemu se njihovi podanici ne pitaju da li se manipuliše njima i govori li se argumentirano. Jer nova saznanja podrazumijevaju intelektualni napor.

Jedan od tih vođa prije nekoliko dana hvali nam se o stotinama hiljada zasađenih stabala voća pri čemu nam ne objašnjava kako ih je stekao niti kome prodaje godišnji rod. I niko se od njegovih sljedbenika ne pita da li je to možda „zahvaćeno iz zajedničke kase“.

Tu smo, gdje smo

Neizvjesno je u ovom trenutku koji će koncept pobijediti (vjerovatno će, kao i do sada, prevladavajući koncept zavisiti od zemlje do zemlje), ali znam da nekompetentni ljudi truju društvo i prirodu. Što se u jednoj zemlji rađa i odgaja više pojedinaca željnih neovisnosti, znanja i spremnih da život, između ostalih zadovoljstava, posvete i istraživanjima sebe i okoline, uz kritički odnos prema svima pa i sebi, to će društva biti razvijenija. 

Stanivuković je samo kockica u mozaiku i dok su stanivukovići, rs-ovski  i federalni, predmet našeg najvećeg interesovanja, bit ćemo tu gdje jesmo.

Megafon.ba  

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.